Michel en Margien
Michel en Margien verhuizen na 33 jaar uit hun fijne woning aan de Trekweg, nu naar een andere prachtige plek in de wijk Sprenkelaar, waar zij een woning hebben gekocht die ze volledig gaan opknappen en verduurzamen.
Waren jullie al lang op zoek naar een nieuwe woning?
Margien: We waren helemaal niet op zoek naar een andere woning, want alles in het huis is helemaal voor elkaar, inclusief een heerlijke, groene mooie tuin.
Vrienden van ons wonen tegenover het nieuwe huis waar we al een oogje op hadden en we wisten dat het huis een keer in de verkoop zou komen. Ineens kwam ‘ie op Funda voorbij, precies op het moment dat onze dochter ook een huis kocht in dezelfde straat!
Het was een unieke kans om levensloopbestendig te gaan wonen op een mooie en rustige plek. Toen we eenmaal wisten dat we de woning mochten kopen (er waren veel kapers op de kust) hadden we 3 maanden de tijd om een plan gaan maken. Op 1 mei 2025 kregen we de sleutel en op 22 juni gaan we verhuizen.
Wat zijn jullie plannen voor het nieuwe huis? Wat gaan jullie allemaal doen?
Margien: We gaan vrijwel het gehele huis aanpakken; overal komt HR++ glas, deels nieuwe kozijnen. Alle 28 radiatoren hebben we uit het huis gehaald vanwege de komst van een warmtepomp en een zonneboiler. Beneden komt vloerverwarming en in de badkamer elektrische verwarming. Op de achterzijde van het dak worden 2 rijen van 10 zonnepanelen geplaatst. Ook komt er een goed geïsoleerde dakkapel. Je kijkt nu zo naar buiten. Een deel van de garage wordt van binnenuit geïsoleerd omdat het bijkeuken wordt.
De meterkast in het huis en de meterkast in de garage zijn vernieuwd en beide zijn nu voorzien van krachtstroom. In de garage hebben we dit laten aanleggen zodat we in de toekomst de stap naar elektrisch rijden kunnen maken. Het dak is vier jaar geleden vernieuwd en geïsoleerd, evenals de spouwmuren en de kruipruimte.
We hebben bij de aankoop van het huis direct de overstap naar Apeldoorn Energie van OM via deA aangevraagd. We hebben nu voor beide woningen lokale duurzame energie van OM. Hiervoor hebben we gekozen omdat het 100% duurzame energie uit eigen buurt is.
Zo’n grote verbouwing in zeven weken realiseren vraagt om een strakke planning, hoe doen jullie dat?
Margien: We hebben een weekplanner en een gezamenlijke agenda met een overzicht van wat er per dag moet gebeuren. En ik heb een doos waarin we tekeningen, planningen, overzichten, facturen en de agenda hebben verzameld zodat we alles bij de hand hebben. Tot nu toe liggen we precies op koers. De warmtepomp kon eerder geleverd worden. Dat betekende dat de vervanging van de meterkast ook naar voren gehaald moest worden. Dat is gelukt!
In de planning is ook bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de twee weken droogtijd nadat de stukadoor is geweest.
Tot nu toe zijn er twee tegenvallers ontstaan. Het eerste is een hoogteverschil in de beneden vloer. Door het uitbreken van muren van ruimtes waar verschillende vloeren waren. Deels plavuizen die muurvast zitten en het andere deel met tapijt. De hele beneden verdieping moet geëgaliseerd worden met een egalinepomp en dat is een duur grapje. Ook het HR++ wordt wat duurder. Er zijn veel ramen en schuifpuien tot op de grond waar nieuw HR++ glas in gezet gaat worden. Hier moet veiligheidsglas in geplaatst worden. In de verschillende offertes die we hebben opgevraagd, zat veel prijsverschil.
Hoe hebben jullie betrouwbare informatie ingewonnen? En hoe hebben jullie de juiste bedrijven gevonden?
Margien: We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk lokale bedrijven in te schakelen. Naast dat we onszelf al behoorlijk hadden ingelezen en verdiept. Sinds de oprichting van deA hebben we ons direct aangesloten. We waren het 1e aspirant-lid in 2011. Tijdens bijeenkomsten van deA die we hebben bezocht, hebben we onafhankelijke informatie ingewonnen. Ook hebben we bijeenkomsten van Wijkraad Welgelegen en het Energiepunt bezocht en we hebben tips gekregen van een verschillende buurmannen, waarvan er twee ook energiecoach zijn bij deA. We hebben Energievisie Apeldoorn ingeschakeld voor het vernieuwen van de beide meterkasten, de aanleg van de bekabeling voor de warmtepomp en de zonnepanelen. Zij hebben goed meegedacht en zijn deskundig. Voor de warmtepomp hebben we twee offertes opgevraagd. Hier kwam het Apeldoornse bedrijf T&P het beste uit naar voren. Zij waren niet alleen goedkoper maar hebben ook eigen monteurs in dienst.
Wat is jullie motivatie om het huis zo ver mogelijk te verduurzamen?
Margien: Wij willen ons steentje bijdragen aan het klimaat en het milieu. We vinden het belangrijk om van het gas af te gaan. De vorige bewoner verbruikte 3700 kub gas per jaar. In ons vorige huis zijn we begonnen met verduurzamen maar konden we niet verder komen dan van energielabel G naar C. Onder andere doordat daar geen spouwisolatie mogelijk was. Wel hebben we net voor de verkoop de hele benedenverdieping nog voorzien van HR++glas.
Hoe regelen jullie dit op financieel gebied?
Margien: Omdat we onze woning goed hebben kunnen verkopen is er nu budget om alles grondig aan te pakken voordat we gaan verhuizen. We hebben onze hypotheek iets verhoogd en daarnaast maken we gebruik van een bouwdepot. Wanneer je een woning koopt met energielabel C of slechter mag je €15.000,- extra in het bouwdepot opnemen voor het verduurzamen van de woning.
Voor de zonnepanelen en de warmtepomp is er subsidie beschikbaar. Wanneer je twee verduurzamingsmaatregelen tegelijkertijd laat uitvoeren krijg je extra subsidie. Dat is ook een reden om alles in een keer te doen.
Michel kan heel veel zelf, hij heeft ook veel klusspullen en is erg handig. Isoleren, de benedenverdieping spuiten, nieuwe bijkeuken maken, badkamer vernieuwen doet hij bijvoorbeeld allemaal zelf en ook de keuken die we als showroommodel hebben gekocht, plaatst hij zelf. Dat scheelt een hoop in de kosten.
Daarbij hebben we ontzettend veel hulp van (schoon-)kinderen, vrienden en familieleden.
Wat hebben jullie als eerste gedaan nadat jullie de sleutel hebben gekregen?
Margien: Als eerste hebben we mijn vader van 93 opgehaald om het huis te laten zien! Hij was de grootste aanjager dat we deze stap zouden zetten. Hij zei: ‘Nu kunnen jullie alles nog’. Minimaal een keer per week halen we hem op zodat hij de vorderingen kan bekijken.
Wij zijn mantelzorger voor hem en we zoeken hem bijna iedere dag op. Lichamelijk zijn er beperkingen waardoor hij bijvoorbeeld niet meer trap kan lopen. Geestelijk is hij nog helder. Ik heb pas een nieuwe smartphone voor hem gekocht. Hij woont nog zelfstandig. Toen hij 90 was, heeft hij nog zonnepanelen laten leggen. Niet voor de terugverdientijd, maar wel voor de volgende generatie.
Toen we ons vorige huis kochten hadden we een baby van 9 maanden. Mijn vader was toen net met pensioen waardoor hij tijd had om met allerlei klussen te helpen, waaronder het leggen van leidingen. Nu is Michel zelf met pensioen en kunnen we veel zelf doen.
Zijn er wensen die jullie niet in deze verbouwing meenemen, maar op een later moment willen realiseren?
Margien: Het regenwater afkoppelen wordt waarschijnlijk volgend jaar. De slaapkamers en de badkamer gaan we het komende jaar opknappen, dat is te krap om voor die tijd te realiseren. Ook willen we op termijn ons oriënteren op een thuisbatterij en een elektrische auto met een laadpaal. We doen nu zoveel mogelijk op de elektrische fiets omdat we overal zo lekker dichtbij wonen!
Onze acties in je buurt
We helpen je graag op weg. Samen energie besparen, samen energie opwekken, grote kans dat we in jouw buurt al actief zijn. Wil je ook met je straat of je wijk iets doen om jullie buurt te verduurzamen?
Wil je weten wat er in jouw buurt te doen is op het gebied van duurzame energie? Of wat deA verder onderneemt in jouw buurt? Typ je postcode of je wijk in en bekijk de activiteiten.