Partners van deA: Totdrukwerk

Omvangrijke, indrukwekkende machines, die automatisch doorgaan met het uitwerpen van kleurig drukwerk, vormen het interieur van de productieruimtes van Totdrukwerk. Tijdens het gesprek met Rik de Jonge en Herman Jansen, de beide directeuren, realiseer ik mij dat ik weinig heb gemerkt van de geur van inkten en oplosmiddelen.

‘De chemie is weg uit ons bedrijf,’ zegt Herman Jansen. Het productieproces vergde in het verleden jaarlijks duizenden liters ontwikkelaar en bijvoorbeeld alcohol om inkt te verdunnen. ‘Nu gebruikt Totdrukwerk alleen duurzaam papier en we passen geen enkele milieuonvriendelijke stof meer toe.’ Rik de Jonge benadrukt dat het bedrijf erop gespitst is om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. ‘Dat is onze missie. Met een mooi woord: social return. Bij Totdrukwerk werkt daarom aanvullend op het vaste personeel een aantal mensen vanuit de sociale werkplaats, die wij graag begeleiden.’

Kritisch met sponsoring
Toen deA startte met het werven van aspirant-leden, meldde Totdrukwerk zich al snel. Herman Jansen vindt het een mooi, maatschappelijk initiatief, dat helemaal past bij de filosofie van hun bedrijf. ‘We moeten zakelijk zijn en daarom zijn we kritisch in wat we sponsoren. Hier werken wij graag aan mee.’ Het drukwerk voor deA wordt kosteloos uitgevoerd en dat is enorm behulpzaam voor de zichtbaarheid van deA als startend energiebedrijf.

Tot en met drukwerk
De naam Totdrukwerk klopt niet meer met alle activiteiten van het bedrijf. ‘We zijn in 1991 begonnen om voor onze klanten alles te doen wat voorafgaat aan het drukwerk, zoals ontwerp en vormgeving,’ legt Rik de Jonge uit. In de grafische sector is na de opkomst van internet veel werk verdwenen. De beide ondernemers anticiperen op de veranderingen en ze hebben een aantal failliete bedrijven overgenomen, waaronder de VDA-groep. ‘Onze omzet is op peil gebleven. We hebben nu alles in huis en we kunnen de zakelijke markt volledig bedienen, tot en met het drukwerk dus.’ Totdrukwerk levert print- en drukwerk in alle formaten en oplages, en het bedrijf ontwikkelt daarnaast voor opdrachtgevers ook websites en webwinkels.