Paul Melis, energiecoach

Mijn interesses liggen in techniek in relatie met energievoorziening in woningen. In de rol van energiecoach vind ik deze aspecten terug. Ik vind het leuk om kennis uit te dragen aan mensen die daarvoor openstaan.

Sinds wanneer energiecoach
Sinds september 2017

Waar draag jij als energiecoach aan bij?
Om bij bewoners langs te gaan en uit leggen hoe hun woning energetisch in elkaar zit. Met energetisch bedoel ik het energieverbruik van gas en elektra in relatie met de woning en het gedrag van de bewoners. Waarbij de bewoners ook inzicht krijgen in het passief en actief woninggebruik.

Wat is je opgevallen tijdens huisbezoeken?
Dat bewoners vaak hun eigen energiegebruik niet kennen. En wanneer ze wel de jaarenergierekening hebben, kunnen ze niet vertellen waar de energie aan opgaat.

Waar krijg jij energie van?
Wanneer ik inzichten van mensen krijg die ik zelf nog niet had.

Heb jij maatregelen getroffen?
Ja. Ik heb nieuwe zonnepanelen op een aantal plekken neergezet om de jaaropbrengsten te monitoren die voorheen als onmogelijk gezien werden. Ik ben mijn huis qua energieopwekking aan het optimaliseren: waar kan ik wat doen?

Wat is jouw boodschap aan de Apeldoorners?
Wees je bewust van je eigen energieverbruik. Nu kun je nog kiezen voor oplossingen. Over een paar jaar word je gedwongen bepaalde maatregelen te nemen.

Een energieneutraal Apeldoorn. Een realistische doelstelling, of een mooie droom?
Het is op dit moment geen realistische doelstelling. De reden is dat er te weinig incentives zijn om de doelstelling te behalen, zoals bijvoorbeeld subsidies of andere stimuleringsregelingen.