Peter van Maaren

Positief over de warmtepomp


Rendabele investering

Peter van Maaren

Goede ervaringen met de warmtepomp

In november 2023 stapten Peter van Maaren en zijn vrouw Truus over op de warmtepomp. Ze waren vanwege de stijgende gasprijzen al een tijdje geïnteresseerd in het vervangen van hun cv-ketel en dus deden ze wat vooronderzoek. Toen dat goed uitpakte waagden ze de sprong. Gedurende de daaropvolgende winter hield Peter nauwkeurig hun ervaringen bij. Daardoor kan hij goed verslag kan doen van hun eerste ervaringen. Zijn conclusie? “Ik ben er heel positief over.”

Goede isolatie is de basis

“Wij hebben een vrijstaande woning uit 1905 in de wijk Welgelegen ”, vertelt Peter. “In de loop van jaren hebben wij, bij diverse verbouwingen, ons huis geïsoleerd en van dubbelglas (nu deels HR++) voorzien. Ook lieten we vloerverwarming aanleggen op de gehele begane grond. En we hebben al 12 jaar tien zonnepanelen op ons dak liggen. Ons huis had een Energielabel B. We verbruikten jaarlijks zo’n 1374 m3 gas voor het verwarmen van ons huis.”

Lage temperatuurverwarming

“Door de stijgende energieprijzen zijn we gaan nadenken over het verder verduurzamen van ons huis en het overstappen op de warmtepomp. Maar voldeed ons huis aan de voorwaarde om het met een lage watertemperatuur voldoende warm te krijgen? We testten het uit met de ‘50-graden-test’. We stelden hiervoor de maximale uitgaande temperatuur van de cv ketel in op 50 °C. Het resultaat was goed en daarmee was voor ons de weg vrij om definitief voor een warmtepomp te kiezen.”

Onderzoek en gedegen documentatie

In november 2023 liet de familie de all electric lucht-water monoblock warmtepomp van 6 kW plaatsen. De warmtepomp zorgt nu volledig voor de warmte in huis. Alleen het warme water wordt nog geleverd door de hr-ketel. “Deze is nog maar 6 jaar oud en verbruikt voor alleen warmwater niet veel gas: 3 tot 5 m3 per maand. Daarom kozen we ervoor deze niet te vervangen voor een warmtepompboiler.”

Peter liet bij het installeren van de warmtepomp direct een digitale verbruiksmeter plaatsen in de elektravoeding. Hierdoor ziet hij precies wat de warmtepomp aan elektra vraagt om de woning comfortabel te houden. Hij houdt dagelijks het verbruik in kWh en de opgetreden (min en max) buitentemperaturen bij en zet dit af tegen het gasverbruik, van vergelijkbare dagen in voorgaande jaren. Peter experimenteerde ook met verschillende mogelijkheden van het regelen van de warmtepomp en hij heeft dit goed gedocumenteerd. Hij zette de kosten van het stoken met de cv-ketel en het verwarmen met de warmtepomp per dag tegen elkaar af. Ook rekende hij uit hoeveel geld hij maandelijks bespaart. Dit zette hij af tegen de kosten van de aanschaf.

Hele rendabele investering gedaan

Peter concludeert: “Onze vrijstaande woning met Energielabel B is geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. De warmtepomp bevalt prima, hij levert hetzelfde comfort als dat we voorheen gewend waren.

Met de aanschaf en installatie van de warmtepomp was een investering gemoeid van € 7.048,- incl. btw. Van de overheid kregen we € 2.700,- aan ISDE-subsidie terug, wat de netto investering op € 4.348,- incl. btw bracht. Onze warmtepomp is in energiekosten bewezen voordeliger dan een cv-ketel. Met een jaarlijkse besparing van € 775,– laat de gedane investering zich binnen zes jaar terugverdienen. Met een levensduur van 15 tot 20 jaar hebben we dus een heel rendabele investering gedaan.”

Van eerste check tot installatie

Warmtepomp: check, offerte en installatie

met gratis warmtepompcheck aan huis