Renske Geertman

De mensen van deA, wie zijn dat? En waar lopen ze warm voor? Renske Geertman onderzoekt op allerlei gebieden graag of het misschien anders kan, en liefst duurzamer. Bij de keuze voor haar energieleverancier en haar wasmachine. Sinds enkele jaren is ze klant van deA.

“deA is een plaatselijke organisatie, kleinschalig en duurzaam. Dat vind ik belangrijk. Of het ook de allergoedkoopste is interesseert mij iets minder, maar ik ben nu wel goedkoper uit voor mijn energie. Behalve als klant heb ik ook op een andere manier met deA te maken: ik heb namelijk certificaten gekocht voor Zon op School, voor de basisschol waar mijn zoon op zit. Ik koop veel tweedehands, geef weinig uit aan de tuin, door planten over te nemen die andere mensen weg doen. Maar ik bezuinig niet op voeding en gezondheid. Koken doe ik zelf, het liefst met lokale, biologische seizoensproducten. Dat is gezond en ook leuk om te doen. Geregeld geef ik kooklessen op de basisschool van mijn zoon. Kinderen die dachten dat groenten vies en moeilijk waren, blijken het leuk te vinden om ze zelf klaar te maken. En nog lekker ook! Mijn verbeterpunt: ik douche langer dan ik eigenlijk goed vind.”

Niet bezitten maar gebruiken
Ook bij het kiezen voor een wasmachine is duurzaamheid belangrijk voor Renske. “Een apparaat dat je gebruikt, hoef je niet automatisch zelf te bezitten. Dat is duurzamer, maar het hoeft zeker niet minder te zijn.”
Renske heeft haar wasmachine van Bundles. Bij Bundles lease je een nieuwe Miele wasautomaat, droger en/of vaatwasser. Als er iets mee is zorgt de verhuurder voor nakijken en reparatie. Het fijne hiervan is dat je direct een uitstekende machine in huis krijgt, zonder de hoge aanschafkosten. Renske: “Doordat je een nieuwe, zuinige machine gebruikt, bespaar je er energie mee. Hoeveel energie het apparaat gebruikt kun je zien in de bijbehorende app. De machine heeft een automatisch doseersysteem, en daardoor bespaar je wasmiddel. Bovendien moedig je de fabrikant aan een apparaat te maken dat lang meegaat. Dat is misschien nog wel het mooiste effect. Je betaalt een vast bedrag per maand, en afhankelijk van je abonnement betaal je daarnaast een klein bedrag per was of afwas. Dat is voor mij een stimulans om het apparaat pas te laten draaien wanneer het echt vol zit, en dat is ook weer duurzaam!”