Sandra Tip

Energie besparen in je huurhuis


echt blij met zonnepanelen!

Sandra Tip

Sandra Tip woont in een huurwoning in Kerschoten. In 2018 werd haar woning gerenoveerd en kreeg ze zonnepanelen. Daarmee sprong haar huurwoning van energielabel E naar A. Onlangs schafte ze zuiniger apparatuur aan die haar stroom- en gasverbruik verder naar beneden brengt.

Gordijn voor voordeur

“Met de renovatie kreeg ik spouwmuurisolatie, dak- en kruipruimte-isolatie en dubbel glas op de bovenverdieping”, vertelt ze. Mijn energieverbruik ging naar beneden, maar er zijn nog steeds koude plekken in mijn huis. De gang is bijvoorbeeld koud, omdat de deur nog steeds enkel glas heeft. Daar hang ik binnenkort een gordijn voor.”

Blij met zonnepanelen

Echt blij is ze met de zonnepanelen. Deze kreeg ze via de speciale constructie “Zon voor Huur”. Energiecoöperatie deA plaatste de panelen, Sandra betaalt maandelijks een kleine vergoeding en ze krijgt een deel van de opbrengst van de zonnepanelen terug. “Ik zei tegen collega’s “Als ik jou was zou ik ook zonnepanelen nemen. Ze leveren heel veel op.”

Zuiniger apparaten

Onlangs zette ze een stap om energie te besparen. “Ik heb mijn oude koelkast en vriezer vervangen voor nieuwe en mijn gasfornuis vervangen voor een keramische kookplaat. Door elektrisch te koken gebruik ik minder gas. Bovendien vind ik het er mooi uitzien en is het gemakkelijk schoon te maken.” Ze moest er een extra groep voor in de meterkast bij laten plaatsen. “Al met al heeft het mij ruim 2000 euro gekost. Maar het bespaart elke maand weer energie. Het bevalt goed en ik ben er blij mee!”