Stella Abraas 

Ik vind het leuk om te zien dat ik elke keer weer iets kan besparen


ik wil graag iets positiefs doen

Stella Abraas 

Stella Abraas deed mee aan de isolatie-actie van deA om iets positiefs te doen. “Ik voel mij soms machteloos door hoe het met het klimaat gaat. Door bezig te zijn met isoleren en bewust te leven, draag ik mijn steentje bij en wordt besparen voor mij een leuk spel waar ik een goed gevoel van krijg.”

Webinar over isoleren

“Ik douche kort, heb de verwarming laag, pak vaak de fiets. Het is een mindset”, vertelt Stella. “Ik wilde ook mijn jaren 70 huis energiezuinig maken, maar wist niet waar ik moest beginnen. Tijdens een online informatiebijeenkomst over de isolatie-actie van deA kreeg ik uitleg over hoe je dit in stapjes aanpakt. Die verdeling in stapjes is fijn, dan kun je doen wat binnen je mogelijkheden ligt. Bovendien word je niets opgedrongen. Dat vind ik een prettige manier van werken. Ze gaven tijdens het webinar een beeld van de kosten van isoleren en lieten Apeldoornse isolatiebedrijven aan het woord. deA controleert de uitvoering steekproefsgewijs, dat gaf mij een veilig vangnetgevoel. Ze legden ook uit dat je subsidie krijgt als je twee isolerende maatregelen neemt. Dat trok mij over de streep om aan de isolatie-actie mee te doen.”

Je hoeft er niet tegenop te zien

“Na afloop heb ik mij meteen aangemeld. Binnen een paar weken waren mijn vloer en muren geïsoleerd. Daar ben ik echt tevreden over. Dezelfde avond nog, voelde het al behaaglijk in de woonkamer. Tegen anderen zeg ik: ‘Je hoeft er niet tegenop te zien’. Ook de prijs viel mij mee. Naderhand heb ik de subsidie aangevraagd. Dat vond ik wel ingewikkeld. Het zou fijn zijn als deA daar ook hulp in kan bieden.”

Plezier in besparen

Stella heeft ook zonnepanelen op haar dak genomen. “Ik vind het leuk om te zien dat ik elke keer weer iets kan besparen, daar heb ik plezier in. Sinds ik de zonnepanelen heb, kijk ik eerst of we een zonnige dag krijgen voordat ik de was ga doen. Is het regenachtig, dan stel ik het een dagje uit. Het voelt alsof ik dichter bij de natuur leef. Dat is prettig.” Op den duur wil ze helemaal van het gas af. “Misschien dat ik dat ook weer samen met deA ga bekijken hoe ik dat het beste kan doen.”

Stella Abraas  Je koophuis

Sinds ik de zonnepanelen heb, kijk ik eerst of we een zonnige dag krijgen voordat ik de was ga doen

is het regenachtig, dan stel ik het een dagje uit