Ja, isoleren en ventileren gaan hand in hand bij het verduurzamen van je huis. Met goede ventilatie heb je gezonde lucht in huis, minder kans op schimmels en vochtproblemen en dus is het beter voor je gezondheid. Daarnaast voorkomt het warmteverlies, kou en tocht en kan verse lucht slim én energiezuinig opgewarmd worden. Ventilatie moet 24 uur per dag, iedere dag en het hele jaar door. Tijdens het koken van eten, douchen of het drogen van wasgoed is ventilatie extra belangrijk.
Ventilatie kan op een op verschillende manieren:
Wil je meer weten over ventilatie? Vraag advies van de energiecoach.
Hierbij kun je denken aan bodem-, vloer-, spouwmuur-, en dakisolatie. Maar ook aan het vervangen van enkel of oud dubbel glas voor HR++ glas. Hiervoor is ook subsidie beschikbaar. Je kunt zelf het gratis online Hoomdossier invullen om een idee te krijgen wat je in jouw huis kunt veranderen en wat daarvan de kosten en opbrengsten zijn. Je kunt ook een gratis advies van een energiecoach aanvragen. Deze kan je ook helpen met het vinden van een betrouwbaar bedrijf bij jou in de buurt die je klus kan uitvoeren.
Jouw woning is waarschijnlijk nog niet (helemaal) klaar voor verwarmen zonder aardgas of een volledig elektrische warmtepomp. Het is handig te checken of je isolatie op orde is en je cv-installatie en afgiftesysteem optimaal werkt. Misschien is een hybride warmtepomp als tussenoplossing wel mogelijk! Wil je hierover meer weten en een persoonlijk advies krijgen? Maak dan een afspraak met een van onze energiecoaches.
Je krijgt duidelijke instructies hoe je de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater verlaagt. Het is van belang niet de temperatuur van het tapwater te verlagen. Dit om legionellabesmettingen te vermijden. Over het algemeen kun je de aanvoertemperatuur van je ketel probleemloos verlagen. Heb je een modulerende ketel, stel de aanvoertemperatuur na de test weer in op de oorspronkelijke temperatuur. deA is niet aansprakelijk voor eventuele schade.
Als je radiatoren of vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn en voldoende oppervlakte hebben, kan je huis voldoende snel warm en comfortabel worden wanneer je cv-ketel op een lagere temperatuur instelt.
Lukt dat niet, dan kun je een paar dingen (laten) aanpassen:
Ja, dat is mogelijk. Hiermee beperk je hoe hard de ketel kan werken. Het is zeer aan te bevelen om te kijken of je het vermogen van je ketel kunt verlagen. Maar doe dit niet zelf. Neem hiervoor contact op met je installateur.
Ja, dat kan. Je kunt zowel meedoen met een vr-ketel, hr-ketel, modulerende hr-ketel, stadsverwarming en twee-zone regeling waarbij je een groep kamers apart verwarmt.
Bij een huis dat onvoldoende is geïsoleerd, wordt gestookte warmte minder goed binnengehouden. De warmte vervliegt sneller naar buiten. Hierdoor is de energievraag groter, want er is relatief veel warmte nodig om het behaaglijk te krijgen in de woning. Als daarnaast de temperatuur van het cv-water wordt verlaagd, zal de woning niet meer (voldoende) warm te stoken zijn. Voor bewoners is dit niet alleen oncomfortabel, ook vergroot het de kans op vocht en schimmel in huis wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Vooral bij oudere cv-ketels van voor 2015 kan het zijn dat de aanvoertemperatuur te hoog staat ingesteld. Is je huis redelijk geïsoleerd, dan kun je misschien met een lagere aanvoertemperatuur toe en bespaar je gas als je de aanvoertemperatuur op 50 graden laat staan. Heb je een modulerende ketel van na 2015 dan zorgt deze er al voor dat je aanvoertemperatuur tijdelijk zakt, wanneer dat mogelijk is. Door de maximumtemperatuur op 50 graden in te stellen, kun je tijdelijk pieken aftoppen. Daarmee test je of je huis een lage temperatuurverwarming aankan. Maar zet de aanvoertemperatuur na de testperiode weer in de oorspronkelijke stand. Een modulerende ketel zorgt zelf voor een optimaal gasverbruik. Ook bij andere typen ketels zoals vr, of stadsverwarming of twee zoneregeling zet je na de test de aanvoertemperatuur terug in de oorspronkelijke stand. Heb je vragen over hoe in jouw situatie de cv-installatie het meest optimaal draait? Neem dan contact op met de energiecoach.
Door je woning nu al voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst, bespaar je meteen op je energierekening. Een duurzaam huis is namelijk een goed geïsoleerd huis, waardoor je minder energie verbruikt en comfortabeler woont.
Als je je woning kunt verwarmen en comfortabel kunt houden met een lage temperatuur, bespaar je op je gasverbruik. Dat betekent een lagere energierekening, want de energie die je nodig hebt om je huis te verwarmen wordt efficienter opgewekt. Als je woning geschikt is voor het verwarmen op een lage temperatuur, zou je kunnen overstappen naar een (hybride) warmtepomp, waardoor je je woning verder verduurzaamt (en bijdraagt aan minder CO2 uitstoot). Een (hybride) warmtepomp werkt met een minder hoge temperatuur van het verwarmingswater dan de huidige cv-ketels op aardgas.
Met lage temperatuur verwarming stel je de aanvoertemperatuur van het cv-water in op maximaal 50 graden. Normaal gesproken kan dit hoger ingesteld zijn. Een modulerende cv-ketel past de temperatuur steeds aan. Stel je het maximum in op 50 graden, dan ‘piekt’ de ketel niet meer en kun je bekijken of je je huis met deze lage temperatuur kunt verwarmen. Lage temperatuur verwarming is nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt. De meeste warmtepompen verwarmen het water namelijk tot maximaal 55 graden, hoewel er ook steeds meer warmtepompen zijn die tot 70 graden kunnen verwarmen.