Het uitvoerende bedrijf zorgt voor een veilige uitvoering van het werk. Soms is daar een steiger voor nodig. Bij werk aan de binnenzijde van het dak is er meer overlast en zal bovendien de zolder eens goed opgeruimd moeten worden en alles aan de kant gezet. Dit werk neemt vaak meer dan een dag in beslag.
Overweeg je dakisolatie, dan is een technische opname door bedrijf of adviseur de volgende stap. Ze bekijken de bereikbaarheid, staat van onderhoud en alle obstakels als dakramen en ventilatiepijpen. Afhankelijk van de bevindingen en afmetingen van het dak wordt de best passende oplossing aangeboden.
Dakisolatie is met name interessant als de ruimtes op de zolderverdieping veel gebruikt worden, bijvoorbeeld als werkkamer of studeerkamer. Als er vaak warmteoverlast in de zomer is biedt dakisolatie een grote comfortverbetering.
Afhankelijk van het type dak kunt u kiezen voor verschillende manieren van isoleren:
Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd. Hierbij wordt een isolatielaag van 10 tot 15 cm vlaswol, minerale wol of harde isolatieplaten (PIR) van binnen tegen het dakbeschot aangebracht en vervolgens afgewerkt met een damp remmende laag en gipskartonplaten (al dan niet met stukwerk).
Mochten de dakpannen aan vervanging toe zijn, dan is het aan te raden om het dak aan de buitenkant te isoleren. Hierbij komt het dak wel iets hoger te liggen.
Platte daken kunnen het beste van buitenaf onder de dakbedekking met drukvaste hoogwaardige isolatieplaten geïsoleerd worden. Hiervoor is het nodig om ook de dakbedekking te vervangen. Het isoleren van bitumen daken van binnenuit kan tot grote bouwfysische problemen leiden en wordt daarom afgeraden.
Mocht de dakbedekking in goede staat zijn, kan het dak ook volgens het omgekeerd dakprincipe geïsoleerd worden. Hierbij worden speciale isolatieplaten (xps isolatie) op de dakbedekking gelegd en verzwaard met een grindlaag tegen het opwaaien.