Barbecue en energiegebruik op dashboard Homerusstraat

Barbecue en energiegebruik op dashboard Homerusstraat

Wat de barbecue en de zonnepanelen doen in de Homerusstraat, is nu te zien op het dashboard van Homerus Energiek. Op diverse plekken in de buurt hangen sensoren waarmee dit wordt gemeten. Adèle Reiss: “We zijn bezig met energie besparen en willen richting aardgasvrij. Het dashboard helpt daarbij.”

Wat merken jullie in de buurt?

“We worden ons meer bewust van wat er qua energie in onze buurt gebeurt. Door het dashboard ga je je eigen gemiddeld gebruik vergelijken met dat van je buren. Verbruik je veel meer? Hoe kan dat dan? Gebruik je juist weinig, dan ben je goed bezig. ”Het doel van dit systeem is om mensen bewust te maken van hun energiegebruik, de opwek en de luchtkwaliteit. De helft van de mensen vindt het meten luchtkwaliteit eigenlijk het belangrijkste. Je kunt zelf niet zo heel veel aan de luchtkwaliteit doen, maar je kunt je wel bewust worden van het kleine beetje dat je kunt bijdragen. Als je gaat barbecueën, gaat direct het fijnstofgehalte omhoog.”

Wat kun je doen als je dit ook wilt in je buurt?

“Steek vooral je licht eens op bij stichting IoT Apeldoorn. Ons project was een eenmalige actie, dus in een andere buurt zal het traject ook weer anders verlopen. Belangrijk om te weten is dat je er als buurt wel tijd in moet willen steken.

En, wat is de volgende stap voor de Homerusstraat?

“We zouden heel graag willen kijken hoe we als buurt onze energie kunnen opslaan en zelf weer te gebruiken. Hoe zouden we zelfvoorzienend kunnen worden en onafhankelijk worden. En dat op een duurzame manier. Dat willen we laten uitzoeken.”