Zonnedakaward 2023 Apeldoorn: Th. Draisma Holding BV

Investeren in duurzaamheid is belangrijk


en uit financieel oogpunt ook een verstandige stap

Zonnedakaward 2023 Apeldoorn: Th. Draisma Holding BV

De zon-installatie aan de holding Th. Draisma een bedrijvengebouw uit 2006 met diverse huurders. In januari 2023 is hierop een zonnedak geïnstalleerd. Het verduurzamen van een bestaand gebouw is vaak ingewikkelder dan bij een nieuw gebouw. Theo Draisma over deze investering: “Stel jezelf de vraag: als ik niets doe, hoe rendabel is mijn pand dan nog over 10 jaar. Denk niet te veel op korte termijn.”  

Motivatie 

Motief om het zonnedak te installeren is tweeledig: enerzijds omdat duurzaamheid belangrijk is. “Laten we ervoor zorgen dat de aarde niet naar de Filistijnen gaat”. Anderzijds is het vanwege financieel oogpunt ook een verstandige stap. Veel huurders willen een bedrijfpand huren met een goed energielabel. Het pand aan de Boogschutterstraat is nu naar A+++ gegaan.  

Met het systeem is er een overschot ontstaan en wordt er energie terug geleverd. De bedoeling is dat de huurders ook profijt hebben van de pv-installatie. 

Voortraject 

Pand is in eigendom en wordt verhuurd. De SDE is aangevraagd en toegekend. Draisma schakelde een adviseur in voor het maken van een plan. De installatie van het zonnedak had nogal wat voeten in de aarde.  

De constructie van het gebouw is op diverse plekken verzwaard, de dakbedekking is vervangen, het transformatorhuis verzwaard. Ook de aansluiting is verzwaard.  

Behalve dat waren er een aantal tegenvallers

 • Door sterke prijsstijgingen de subsidie nogal is verdampt 
 • Door meerdere soorten huurders was de doorbelasting van gebruik en kosten complex. 
 • Windbelasting en Zwaartebelasting. Bij de bouw in 2006 was niet voldoende rekening gehouden met de windbelasting die een zonnedak met zich meebrengt. 

Overige maatregelen  

Verder is er Led-verlichting geinstalleerd en is de verwarmingsinstallatie aangepast om gasverbruik in de hal te minimaliseren. De huurders zijn meegenomen in dit proces. Ook is er met hen gesproken over energiebesparing en procesverbetering. T.b.v. auto’s meer laadpalen geplaatst. Incl EMS t.b.v. load balancing. 

De tips van Draisma aan andere ondernemers: 

 • Ga het niet zelf doen, zorg voor een goed bureau met veel ervaring en laat die de kar trekken. 
 • Stel jezelf de vraag: als ik niets doe, hoe rendabel is mijn pand dan nog over 10 jaar. Denk niet teveel op korte termijn. 

Draisma Holding BV

 • Aantal zonnepanelen: 720 
 • Vermogen per paneel: 450 Wp 
 • Vermogen totaal: 324.000 Wp 
 • Opbrengst panelen: ca. 260.000  kWh per jaar 
 • Dekking energiebehoefte collectieve ruimten en voorzieningen: meer dan 100%; met dit systeem is er een overschot en wordt er terug geleverd. 
 • Besparing CO2-uitstoot*: ruim 90.000 kg per jaar 

*vergeleken met dezelfde hoeveelheid grijze stroom, berekening volgens Milieu Centraal

De energiecoach voor je organisatie of bedrijf

Duurzaam bedrijf

Je bedrijf of organisatie klaarmaken voor de toekomst? Onze coöperatie kan je helpen. De energiecoaches voor bedrijven en organisaties denken met je mee. Van een oriënterend gesprek met tips en tricks, tot een uitgebreide rapportage. Ook bieden we hulp bij de rapportage voor de informatieplicht energiebesparing.