Eerste zonnepanelen Zonnepark Ecofactorij leveren energie

Afgelopen maand werd er hard gewerkt op én onder het dak van firma Oosterberg aan de IJsseldijk. Eerst legde Mulder Duurzaam onder het dak dikke leidingen aan van 150 meter lang naar de schakelkasten waarmee de stroom aan het netwerk geleverd wordt.
Op donderdag 8 december begonnen de werkzaamheden op het dak. Alle materialen werden met een kraan naar het dak gehesen.

Meer dan zonnepanelen

Op het dak wordt een onderstel neergezet waarin de zonnepanelen worden vastgeklikt. Ballast voorkomt dat de panelen wegwaaien. Van de zonnepanelen lopen kabels naar omvormers. Die zetten de gelijkstroom om in wisselstroom, zoals we dat op het elektriciteitsnet hebben. Van de omvormers naar de verdeelkast en vanaf de verdeelkast gaan zware kabels naar de schakelkast. Het grote vermogen wordt het zonnepark op twee punten aangesloten op het elektriciteitsnet van de Ecofactorij. Eén bestaand aansluitpunt en een extra, nieuw aansluitpunt. Voor dit nieuwe aansluitpunt is onder de grond nog een extra kabel van honderd meter aangelegd naar het transformatorhuisje van het elektriciteitsnet. Op beide aansluitpunten zijn extra meters geplaatst, die vastleggen hoeveel energie het zonnedak heeft opgewekt. 

Ze doen het!

Het eerste deel van het dak, 760 panelen, is inmiddels aangesloten. Die panelen wekken per 22 december energie op. De planning is dat het tweede deel van het dak januari wordt aangelegd en aangesloten. Dat is later dan de aanvankelijk de bedoeling was. Gezien de hoogte van het dak is in een later stadium gekozen voor een ander type onderstel  zodat de installatie meer wind kan hebben. Van dit type onderstel waren in december geen 2100 stuks beschikbaar, in januari wordt de rest geleverd. We houden u op de hoogte.