Groene bus start tour door Apeldoorn in Ugchelen

Groene bus start tour door Apeldoorn in Ugchelen

Met de groene bus in Ugchelen startte  zaterdag 12 september een reeks van activiteiten in zes wijken om bewoners te helpen hun huis zelf energiezuinig te maken. Energieconciërges komen langs met slim advies en gratis producten; er is een online workshop ‘Tocht te lijf’ en de warmtecamera brengt warmteverlies in beeld. Ook is er een isolatieactie om je huis klaar te maken voor de toekomst. Wethouder Detlev Ciezzo schreef Mientje Schep als eerste in voor een bezoek van een energieconciërge.

Start inschrijving

De hele maand september zijn de energieconciërges in Ugchelen. Die helpen met kleine maatregelen waarmee je direct energie bespaart. Gratis ledlampen, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie. De energieconciërge maakt een afspraak en komt bij je thuis. De inschrijving voor de gratis bezoeken start op zaterdag 12 september. Die zaterdag is de groene bus tussen 10.30 en 15.00 in het centrum van Ugchelen. Inschrijving is mogelijk zolang er ruimte is en gaat op volgorde van aanmelding.
Bij de activiteiten worden de corona-richtlijnen van het RIVM gehanteerd. Aanmelders zijn welkom tussen 10.30 en 15.00 uur.

Met de warmtecamera op stap

Op 2 oktober kun je met de energiecoach op stap en warmtebeelden maken van je eigen huis. De warmtecamera brengt namelijk in beeld waar een huis warmte lekt. Het verzamelpunt is de groene bus, deelnemers gaan in kleine groepjes met de energiecoach op stap. De energiecoach geeft gelijk ook advies.

Tocht te lijf 

Tocht aanpakken is een makkelijke manier om energie te besparen en het levert comfort. Op 23 september organiseren we een webinar met een doe-het-zelf over kierdichting en het aanpakken van tocht in huis. 

Isolatieactie 

Isolatie maakt je huis comfortabel, energiezuinig en je maakt je woning klaar voor de toekomst. deA organiseereen isolatieactie met Apeldoornse bedrijven die een aanbod doen voor vloer-, muur- en glasisolatie. Tegelijkertijd is er een isolatie-adviesactie van het Regionaal EnergieloketTijdens een gezamenlijke isolatieavond ontvangen bewoners en isolatie-adviesrapport en kunnen ze tot actie overgaan.  

Tegelijkertijd

Tegelijkertijd kunnen inwoners van Ugchelen meedoen aan isolatieadviesactie. Het advies van deze actie wordt gepresenteerd op de gezamenlijke isolatieavond op 13 oktober.

Achtergrond

De rijksoverheid heeft voor 2020 subsidie beschikbaar gesteld aan gemeentes voor het verduurzamen van bestaande woningen om daarmee de CO2-reductie te versnellen. In september start er een reeks van activiteiten die bewoners van koopwoningen en particuliere huurwoningen helpen energie te besparen. Te beginnen in Ugchelen. In de weken daarna volgen de activiteiten in Vogelkwartier, Brummelhof, de Mheen, Anklaar en Osseveld.