Feestelijke opening zonnedak Herenboeren

Nieuw zonnedak voor de Herenboeren


Energieneutraal boeren mogelijk dankzij 80 zonnepanelen

Feestelijke opening zonnedak Herenboeren

Op zaterdag 1 april 2023 was het zover; het nieuwe zonnedak met 80 zonnepanelen van de Herenboeren Wenumseveld is feestelijk in gebruik genomen. Veel leden en projectpartner energiecoöperatie deA waren erbij. Gerard Hofman en zijn zoontje hadden de eer om een groene stekkerbanner neer te laten. Hiermee werd letterlijk de stekker van het zonnedak in het stopcontact gestoken. Het zonnetje, dat tijdens het openingsmoment net even tussen de regenbuien door piepte, zorgde voor de eerste piekopbrengst.

Sneltreinvaart

“Het zonnedak is in sneltreinvaart gerealiseerd”, zo vatte de aanwezige Michael Boddeke van energie coöperatie deA tijdens zijn toespraak het hele proces samen. Initiatiefnemer Erik Vos vroeg deA een crowdfundingsactie onder de leden van de Herenboeren Wenumseveld te organiseren. In november 2022 doneerden deze in drie weken tijd 26.850 euro. Hierdoor kon deA ook een provinciale subsidie aanvragen en kon de realisatie van start gaan. In vier maanden tijd zijn de zonnepanelen op het dak gelegd. Gerard Hofman stak veel tijd in de aansluiting. Daardoor kon het dak relatief voordeling gerealiseerd worden. deA is verantwoordelijk voor het verdere beheer van het zonnedak. Voorzitter van de Herenboeren Iris van der Kamp, gaf tijdens haar toespraak aan blij te zijn met alle inspanningen van de betrokken leden en de samenwerking met deA.

Kans op ballen

“Wil je vegetarische of soep met kans op ballen?”, klonk het naderhand aan het tafeltje met de soepuitgifte. In de gezelligheid van heerlijke soep, een kletspraatje en groente die in tassen verdween, bleven veel leden nog even hangen. Sommige waren alweer snel druk met het volgende project: het opbouwen van de koelcel. Deze gaat, net als de beregening, draaien op de energie van het zonnedak. Erik Vos “Zo maken we in de zomer optimaal gebruik van de opgewekte energie. Als het goed is, gaan we ongeveer net zoveel energie opwekken als dat we verbruiken.” Iris van de Kamp: “Dan produceren we zo duurzaam mogelijk ons eigen voedsel, dat is precies de doelstelling van de Herenboeren.”

Kijk hier voor meer foto’s en informatie over het zonnedak.