Winnaar Zonnedak-Award 2023: Stichting de Klup Apeldoorn 

Winnaar Zonnedakaward 2022


Het wordt een sport om alles duurzaam in te richten

Winnaar Zonnedak-Award 2023: Stichting de Klup Apeldoorn 

In hartje centrum aan de Mariastraat staat de Klup. De Klup heeft een gebogen dak. Dat vraagt een speciale constructie. Met Kalzip is het felsdak ontwikkeld. Dat zorgt ervoor dat het een licht dak is met warmdakconstructie. Warmte en energie wordt weerkaatst. Voordeel is de panelen minder warm worden. Door de ‘ronde’ ligging is er een optimale energieverdeling. 

Duurzaamheid is een sport geworden

Het zonnedak is de aanzet geweest tot andere maatregelen als: spouwmuurisolatie, deurbeleid, aanschaf airco’s met warmtepomp, vrijwilligers meenemen in duurzaam omgaan met warmte en kou. Afvalscheiding, bijhouden containerpark in de Nieuwstraat voor Circulus, verlichting vervangen door LED en automatische verlichting, vervanging van de koelkast door een duurzamer model. De Klup zegt er zelf over: “Duurzaamheid is een sport geworden. Met name door het reduceren van de kosten en vaste lasten. Het heeft ons veel opgeleverd. De zonnepanelen hebben dat duidelijk gemaakt.” Daarnaast geven ze aan dat de monitoring van de zonnepanelen de bewustwording vergroot én het ‘wedstrijdgevoel’ aanspreekt. Het wordt een sport om alles duurzaam in te richten. 

Stichting de Klup Apeldoorn 

  • Aantal zonnepanelen: 63
  • Vermogen per paneel: 400 Wp
  • Vermogen totaal: 25.200 Wp
  • Opbrengst panelen: ca. 23.000 kWh per jaar 
  • Dekking eigen elektriciteitsgebruik: meer dan 100%; het zonnesysteem wekt meer op dan het jaarlijkse eigen elektriciteitsverbruik. Met het oog op de toekomst is het dak vol gelegd. 
  • Besparing CO2-uitstoot*: ruim 8.000  kg per jaar 

*vergeleken met dezelfde hoeveelheid grijze stroom, berekening volgens Milieu Centraal 

Winnaar Zonnedak-Award 2023: Stichting de Klup Apeldoorn 

Zonnedak-Award 2023

Winnaar: Stichting de Klup Apeldoorn

De energiecoach voor je organisatie of bedrijf

Duurzaam bedrijf

Je bedrijf of organisatie klaarmaken voor de toekomst? Onze coöperatie kan je helpen. De energiecoaches voor bedrijven en organisaties denken met je mee. Van een oriënterend gesprek met tips en tricks, tot een uitgebreide rapportage. Ook bieden we hulp bij de rapportage voor de informatieplicht energiebesparing.