Maak je eigen zonnewijzer

Met deze les weten kinderen dat de zon op voorwerpen schijnt en dat hierdoor schaduwen ontstaan


ze leren dat de stand van de zon gedurende de dag verandert

Maak je eigen zonnewijzer

De kinderen zijn thuis, veel ouders ook én de zon schijnt. Wat dacht je ervan om een zonnewijzer te maken? We hebben de les ‘Zon waar ben je?’ online gezet zodat je thuis samen aan de slag kan. De les komt uit het lespakket van Zon op School en is bestemd voor kinderen tot ca. 6 jaar. Blijven jouw kinderen binnen: met het fotoverhaal zie je hoe je simpel een zonnewijzer voor het raam maakt.
Nu de kinderen thuis zijn en er misschien momenten van verveling ontstaan, lijkt het ons een goed idee om op een educatieve en vooral leuke manier de onderwerpen energie en duurzaamheid te introduceren bij ze. Dit is les 2 voor groep 1 en 2. Bekijk ook de andere lessen uit het lespakket. Download gerust ons lesmateriaal en veel plezier!

Zon waar ben je?

Laten we beginnen met de zon. Met deze les weten de kinderen dat de zon op voorwerpen schijnt en dat hierdoor schaduwen ontstaan. De kinderen leren daarmee dat de stand van de zon gedurende de dag verandert. Je kunt de hele les doen, of alleen de zonnewijzer maken. Voor het beste resultaat kies je een zonnig moment uit. Wil je de les doen, dan kun je het filmpje hieronder bekijken en de vragen uit het lespakket bespreken.

Zonnewijzer in je raamkozijn

Wat heb je nodig?

  • vel papier
  • paar stukjes tape
  • rietje of stokje
  • potlood
  • klei of kneedgum
  • en een beetje geduld…

Hoe werkt het?

Leg het papier op een zonnige plek, in het raamkozijn bijvoorbeeld. Plak het vast zodat het niet verschuift. Kneed de klei soepel en maak er een stevig bolletje van waarin je het rietje/stokje prikt. Zet dat aan de bovenrand, in het midden.
Nu begint het: zet ieder heel uur een streepje op je papier. Je kunt er ook bijschrijven hoe laat het dan is. Hoe lang duurt het voordat je alle streepjes op papier hebt?
Ook leuk: maak een foto van je zonnewijzer en deel op instagram met #zonnewijzer-deA