Tips

TIP: verwarming

De R is weer in de maand. Hierbij twee verwarmingstips voor een energiezuinig maar behaaglijk najaar:

Tip 1: Graadje lager
Wen aan een lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager. Als je de verwarming een graadje lager zet, verbruik je minder energie. Dit zal in het begin even wennen zijn, maar al snel past je lichaam zich hierop aan en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming één graad lager en ’s nachts op 15 graden, scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten en is ook goed voor het klimaat!

Tip 2: Check je programma
Heb je een automatisch programma voor je cv-ketel? Aan het begin van de winter is het slim om te kijken of dat nog past bij hoe je je tijd in huis doorbrengt. Misschien kan je verwarming een uurtje later aan of een uurtje eerder uit of zijn er dagen dat je weg bent. Door je cv-ketel daarop af te stemmen bespaar je ongemerkt energie.

TIP: Isoleren en zonnepanelen zijn altijd zinvol.
Vraag je je af wat je aan je huis kunt doen als je nog niet weet hoe je je huis in de toekomst gasloos gaat verwarmen? Isoleren en zonnepanelen zijn altijd zinvol! Daarmee hoef je niet te wachten.
– Isoleren: je gaat minder energie verbruiken, dus hoef je minder op te wekken. Met name spouwmuurisolatie kan snel uit! Maar andere isolatie ook. 
– Zonnepanelen: zelf je elektriciteit opwekken blijft zinvol. Niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat je binnen een jaar of 8 je panelen hebt terugverdiend. Dat blijft ook na 2020 zo.

 

diepvriestips 300x188 px

TIP: Vriezer uit tijdens de vakantie
De vriezer gebruikt ca. 5 procent van het energie in een huishouden. Hoe wordt dat minder?
– Ontdooi je diepvries regelmatig.
– Controleer of de deur nog goed sluit.
– Maak de vriezer leeg voor je vakantie, dan kan hij in die periode uit. Lees hier hoe je het energieverbruik van je vriezer kunt verminderen.

Diepvriestips>

 

 

Energietip-was naar buiten

 

TIP: De was naar buiten
Wasdrogers zijn energieverslinders. Als je je energiegebruik wilt verminderen is het zinvol je wasdroger niet of minder te gebruiken. Een zuinigere manier om je was te drogen is je was altijd buiten aan de lijn of binnen op een rek te hangen. Maar ook af en toe de was buiten hangen, heeft direct effect op je energieverbruik.
De was naar buiten>

 

 

Ledtip335x215

 

 

TIP: Bij het aankopen van je ledlamp op de kleurtemperatuur en de kleurweergave. Dat is wel even een zorgvuldig klusje, maar dan heb je er ook jaren plezier van.
Ledlamp kopen, waar led ik op?>

 

 

Kerstpost

TIP: Als je toch naar de brievenbus loopt voor de post, kun je eens kijken of de brievenbus al een borstel heeft. Haal de post er wel snel uit, want die zet de borstel weer een beetje open! Kijk ook eens naar een andere kleine bespaarder: de tochtstrip. De brievenbusborstel en tochtstrips besparen samen jaarlijks minstens 4 kubieke meters aan gas.

 

 

radiatorfolie-de-A[1]

TIP: Met radiatorfolie kunt u zo’n 5 procent op uw energierekening stookkosten besparen en het is een kleine investering. Bekijk hier hoe je de radiatorfolie aanbrengt.

 

 

 

warmtebeeldTIP: Warmtecamera lenen. Als je wilt isoleren, wil je weten waar isolatie nodig is. Leden van deA kunnen de warmtecamera lenen om dit in beeld te brengen. De warmtecamera laat zien hoe goed de isolatie werkt en het het met het weglekken gesteld is.
Meer info

 

 

 

 

Energiebesparingtips

www.verbeteruwhuis.nl1344-ILL-graphGemiddeld-FEB14

www.eigenhuis.nl/energiehuis

www.slimwoner.nl

Energielabel

www.zoekuwenergielabel.nl

Subsidies en leningen

www.energiesubsidiewijzer.nl