Zo bespaar je snel op energiekosten

Zo bespaar je snel op energiekosten

Door Nathan Veenstra

Besparen op energiekosten doe je niet alleen door een goedkopere leverancier te kiezen. Door slim om te gaan met stroomverbruik in je huis, bespaar je zelfs direct. In vrijwel ieder huishouden valt op deze manier veel te besparen.
Sluipverbruik
Sluipverbruik vindt in ieder huishouden plaats. Tv’s, printers en andere apparatuur die op stand-by staat, een koffiezetapparaat dat aan blijft staan, ze verbruiken onnodig stroom. Door deze apparaten zoveel mogelijk helemaal uit te schakelen, valt er al snel behoorlijk te besparen. Gebruik je deze apparaten langere tijd niet, haal dan de stekker uit het stopcontact. Zelfs wanneer ze helemaal uit staan, gebruiken de meeste van deze apparaten ongemerkt nog stroom.
Miniboiler of kokendwaterkraan
Voor sommige apparaten geldt dat ze handig zijn, maar ook bijzonder veel stroom verbruiken. Laat je voor aanschaf dan ook goed informeren over het stroomverbruik van deze apparaten. Dit geldt vooral voor miniboilers en ongeïsoleerde kokendwaterkranen. Nieuwere modellen worden gelukkig steeds zuiniger, maar dit soort apparaten heeft continu stroom nodig.
Mobiele apparaten
Het zijn geen enorme stroomvreters, maar toch is het verstandig om tablets en smartphones volledig uit te zetten waar mogelijk. Met meerdere mobiele apparaten in huis levert dit toch snel een leuke besparing op. En ga je slapen, kies dan voor vliegtuigmodus, slaapstand of ‘niet storen’. Het verbruik van je mobiele apparaat vermindert dan enorm. Regelmatig je mobiele apparaten volledig uitzetten is niet alleen gunstig voor je energierekening. Omdat het in feite minicomputers zijn, is het ook verstandig ze regelmatig opnieuw op te starten. Het is dus ook nog eens goed voor de levensduur van deze apparaten.
Meer energie-bespaar-adviezen>