Je slaapkamer luchten doe je zo!

Lucht in slaapkamers bevat te veel CO2


Lucht iedere dag

Je slaapkamer luchten doe je zo!

Kieren dichten in huis is een goede manier om niet onnodig warmte kwijt te raken. Maar tegelijkertijd is gezonde lucht binnen wél heel belangrijk! Het is soms even zoeken naar de balans tussen de warmte binnen houden en voldoende frisse lucht hebben. Zeker bij de slaapkamer.

Ongezonde lucht

Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is. ’s Nachts neemt de hoeveelheid zuurstof af en de hoeveelheid CO2 neemt sterk toe. Zet ’s nachts daarom het liefst een raam open in je slaapkamer. Slaap je graag met het raam dicht? Zorg dan voor roosters in het raam of kozijn en zet die ’s nachts open.

Slaapkamer luchten doe je zo

Lucht de slaapkamer iedere dag. Dat doe je zo: je zet de ramen zo’n 10 minuten tegen elkaar open voor extra aan- en afvoer van lucht. Het raam en de deur open kan natuurlijk ook. Als het maar kan doorwaaien. Langer is niet nodig. De lucht in je kamer is dan weer lekker fris en de kamer koelt niet teveel af. Daarna kan het raam op de slaapkamer weer helemaal dicht en de verwarming uit. Houd wel de ventilatieroosters open.
Heb je een oud huis of ouder glas en ben je van plan om de ramen te vervangen? Denk dan ook aan het plaatsen van ventilatieroosters!

Slaapkamer fris? de tips op een rijtje:

  • Ventileren: 24 uur per dag, het hele jaar door.
  • Luchten: 10 minuten per dag
  • Maak ventilatieroosters 1x per jaar schoon.
  • Ventileer wanneer er vocht of stof vrijkomt. Dus ook als je onder de douche staat of gaat klussen.
  • Houd de badkamer op temperatuur: door de kou kan er snel schimmel en condens ontstaan.
Leen eens een CO2-meter in de Leenwinkel

Wil je de luchtkwaliteit in je slaapkamer meten? 

Een prettig binnenklimaat vraagt om toereikend ventileren. Ververs jij de lucht in jouw huis vaak genoeg? Meet de luchtkwaliteit in jouw huis met deze CO2-meter.