Iets nieuw kopen? Het kan anders!

Nieuw is niet altijd nodig


Lenen of huren is duurzamer

Iets nieuw kopen? Het kan anders!

We stoten met elkaar te veel CO2 uit. Hierdoor ondervinden we nu al de vervelende gevolgen voor het klimaat. Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot het meeste CO2 uit door de spullen die ze kopen. Als je een alternatief kunt vinden voor het kopen van je nieuwe spullen, ben je dus goed bezig!

Leen of ruil je spullen

In je huishouden heb je veel spullen die je eigenlijk maar af en toe nodig hebt. In plaats van ze te kopen, kun je je afvragen: heb ik dit echt zelf nodig, of kan ik het lenen? Met lenen ben je duurzaam bezig; er hoeven minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Dit scheelt grondstoffen, energie en afval. Bovendien scheelt het je in je portemonnee. Een hogedrukspuit, kampeerspullen, kruiwagen, partytent; leen ze eens bij buren of familie. Er zijn ook online platforms die het makkelijk maken om elkaar te vinden. Op Peerby bijvoorbeeld kun je Apeldoorn selecteren en vind je mensen uit je stad die apparaten en spullen te leen of te huur aanbieden. Op LetsApeldoorn kun je goederen en diensten ruilen. Op een buurtgroep op Facebook of Nextdoor bieden buurtgenoten spullen aan, of je vindt er zoiets als een stekjesruilbeurs. Misschien heb jij zelf iets in de aanbieding?

Probeer een elektrische deelauto

Je kunt ook huren of lenen bij een verhuurbedrijf of leenwinkel. Zo heeft Energiecoöperatie deA een Leenwinkel waar je speelgoed of apparaten om energie te besparen kunt lenen.

En wist je dat je ook elektrische deelauto’s kunt huren?

Laat je kapotte apparaat repareren

Als iets kapot gaat, hoef je het niet meteen te vervangen voor iets nieuws. Misschien kun je het (laten) repareren? Op YouTube staan leuke filmpjes die je helpen. Ook kun je kleingoed met een stekker laten repareren bij het permanente Repaircafe in Foenix aan de Vlijtseweg. Wil je echt iets kopen, kijk dan of dit tweedehands kan. Als je googelt op ‘tweedehands Apeldoorn’ vind je verschillende mogelijkheden.