Waar LED ik op?

Waar LED ik op?

Ledlampen geven langer licht en verbruiken minder energie. Ze zijn dus duurzaam én goed voor de portemonnee. Maar geven ze mooi licht? Waar moet je op letten bij het kopen van een ledlamp? Een veelgehoorde klacht over ledlampen is dat het licht ervan koud en kil is.

Kleurtemperatuur

Dit komt doordat een standaard ledlamp een hogere kleurtemperatuur heeft dan andere lampen. Let bij het aanschaffen van een ledlamp daarom goed op de aangegeven kleurtemperatuur: rond de 2700K is vergelijkbaar met een gloeilamp. Een hogere kleurtemperatuur geeft ‘kouder’ licht terwijl een kleurtemperatuur van lager dan 2700K als warmer wordt ervaren.

Kleurweergave

Bij het kopen van ledlampen is het ook verstandig om te letten op de Color Rendering Index of kleurweergave index. Die wordt vaak aangegeven als CRI of Ra en hoe hoger dit getal, hoe beter. Kort gezegd bepaalt de CRI van een lamp hoe kleuren van objecten eruit zien als de lamp erop schijnt. Een gloeilamp heeft een CRI die vrijwel 100 is, wat de meest natuurlijke kleuren oplevert. Oudere ledlampen hadden een CRI van rond de 60 terwijl nieuwere ledlampen al rond de 80 zitten.

Dimmen

Ledlampen zijn er voor bijna alle armaturen. Ook voor lampen waar voorheen halogeenlampen in gingen. Ook als je je verlichting wilt kunnen dimmen, kun je gewoon ledverlichting nemen. Over het algemeen kun je 12V led lampen prima dimmen. Let alleen op met 230V led lampen, deze zijn doorgaans niet goed te dimmen.
TIP: Let bij het aankopen van je ledlamp op de kleurtemperatuur en de kleurweergave. Dat is wel even een zorgvuldig klusje, maar dan heb je er ook jaren plezier van.