Stroom besparen? Led eens op je lampen

Ledlampen zijn heel zuinig


Ben je weg? Zet je lampen uit

Stroom besparen? Led eens op je lampen

Zo’n 14% van je stroomverbruik gaat naar verlichting. Dat is best veel. Met wat aandacht kun je dit percentage omlaag brengen.

Gebruik ledlampen

Wist je dat een ledlamp ruim 80% zuiniger is dan een gloeilamp. En hij verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Het is daarom slim om je oude gloeilampen en halogeenlampen te vervangen, ook al doen ze het nog goed. Begin met de lampen te vervangen die je het meeste aan hebt. Ledlampen gaan lang mee, daardoor ben je met led na een tijdje goedkoper uit. Kijk dus eens rond in je huis of je nog oude gloeilampen hebt hangen. Vergeet daarbij niet de toiletverlichting, hal en douche- en tuinverlichting. Heb je al spaarlampen, dan hoef je deze niet te vervangen voor ledlampen.

Zet ze uit 

Je kunt nog zulke zuinige lampen hebben, als ze onnodig aan staan, gebruiken ze alsnog te veel. Doe verlichting dus uit als je een ruimte verlaat en zet lampen ook uit als er voldoende daglicht in je (woon)kamer is. Het is slim het daglicht in je kamers optimaal te gebruiken, zodat je een lamp zo min mogelijk hoeft aan te zetten. Kijk of je bijvoorbeeld een brede gordijnrail op kunt hangen, waardoor je gordijnen naast je ramen hangen in plaats van (deels) ervoor. Door een spiegel op een plek te hangen waar veel daglicht valt, kun je een kamer lichter maken. Ook een lichte kleur op de muren maakt een kamer lichter.