Wat is wind en wat zijn wolken?

Wat is wind en wat zijn wolken?

We hebben uitgelegd hoe je windenergie kunt maken. Maar wat is wind nou precies?

Wind is bewegende lucht. De lucht gaat bewegen door de zon. De zon maakt de lucht -een moeilijker woord is atmosfeer; de gaslaag die om de aarde zit- warm, alleen is die niet overal even warm. De lucht heeft dus niet overal dezelfde temperatuur en daardoor ook niet dezelfde luchtdruk (hoe hard de lucht op de aarde drukt). En daardoor ontstaat er wind; lucht die van het ene gebied naar het andere gebied geduwd wordt.
En in onze lucht kun je wolken zien, die ook bewegen door de wind. Wolken zijn heel veel kleine waterdruppeltjes samen. Wist je dat er verschillende soorten wolken zijn? In de tekening zie je een aantal verschillende wolken. Ga maar eens kijken of je ze in de lucht kunt vinden.

Vogels maken ook gebruik van de wind

Vogels maken ook gebruik van de wind, sommigen hoeven maar heel weinig met hun vleugels te slaan en blijven toch heel lang in de lucht. Heb je wel eens een vogel heel hoog in de lucht rondjes zien vliegen? Een roofvogel of een ooievaar? Ze maken gebruik van thermiek. Dat betekent opstijgende warme lucht. De zon maakt de aarde warm, de lucht stijgt daardoor omhoog en de vogel kan gratis mee omhoog vliegen. Zweven eigenlijk, ze hoeven niks te doen behalve hun vleugels spreiden.
Vlakbij Apeldoorn, in Teuge, kun je zweefvliegen. Dat is met een vliegtuigje zonder motor; die kunnen ook vliegen door thermiek. De opstijgende lucht!
Maak zelf een papieren vliegtuigje en kijk hoe goed die kan vliegen. Probeer steeds wat aanpassingen te doen. Kun je ervoor zorgen dat die beter vliegt/ langer in de lucht blijft?