Albert van Dam, energieregisseur De Parken

Waar draag jij als energieregisseur aan bij?

Ik ga graag het gesprek aan met de mensen in De Parken over verduurzaming van hun woning. Geef daarbij tips over het kunnen verminderen van het energieverbruik. In de winter help ik met de zoektocht naar warmtelekken in de woningen met mijn warmtebeeldcamera. Daarnaast organiseer ik informatieavonden over specifieke verduurzamingsthema’s. Hierbij werk ik nauw samen met de energiecorporatie deA.

Wat is je opgevallen in jouw wijk?

Veel mensen in de wijk hebben iets met duurzaamheid. Men is zich bewust van het (soms erg hoge) energieverbruik en wil er graag iets aan doen. Daarbij wordt goed nagedacht en overwogen voordat een maatregel genomen wordt.
De mensen uit de wijk zijn trots op hun wijk en willen graag het huidige karakter behouden, voor nu maar ook op de lange termijn wil men dat deze wijk haar eigenheid en uitstraling blijft behouden.

Wat is jouw gouden tip voor de inwoners van jouw wijk?

Ga met elkaar in gesprek over de lange termijn oplossing voor verwarming van de woningen en probeer de regie op de toekomstige warmteoplossing naar de wijk te halen. Op welke manier is het mogelijk om met de stijgende gasprijzen het verwarmen van de woningen betaalbaar te houden en de wijk interessant te houden voor toekomstige bewoners.

Wat is jouw boodschap aan de Apeldoorners?

Kijk eens naar het energieverbruik in huis. Welke apparaten staan altijd maar aan terwijl dat eigenlijk niet nodig is? Voor bijna iedere soort lamp bestaat wel een led-variant, vervang in eerste instantie de lampen die het meest aanstaan door led. En moet de radiator in iedere ruimte wel altijd aan staan?

De Parken