De Parken Apeldoorn

De Parken gaat over op duurzame energie


Een mooie opgave die ook extra kansen biedt

De Parken

De gemeente Apeldoorn heeft De Parken aangewezen als een van de vier aardgasloze pilotwijken van het programma Wijk van de Toekomst. De Parken is in vele opzichten een interessante wijk, groen en monumentaal. Niet voor niets aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht, een waarde die we willen behouden. Maar we willen ook in De Parken over op duurzame energie. Een mooie opgave die ook extra kansen biedt.

Initiatiefgroep Duurzame Parken

Dat is één van de redenen dat in onze wijk de initiatiefgroep Duurzame Parken is ontstaan. Een groep van inmiddels circa 50 bewoners die zich actief bezighoudt met de vraag – Wat wordt het alternatief voor aardgas voor onze wijk en hoe gaan we dat aanpakken? De initiatiefgroep wordt daarbij ondersteund door Michael Boddeke van deA en energieregisseur Albert van Dam, die beiden door de gemeente betaald worden. Naast de gemeente is ook de wijkraad nauw betrokken bij het project Duurzame Parken.

 • 27
  okt

  KIWA, Excursie Waterstofhuis Apeldoorn

  13:00 tot 16:30, KIWA, Wilmersdorf 50, Apeldoorn

 • 15
  nov

  Hoe zit het met die warmtepompen?

  20:00 tot 22:00, Roggestraat 44 Apeldoorn

KIWA Excursie, woensdagmiddag 27 oktober

De Parken

Maak kennis met de wondere wereld van waterstof

De initiatiefgroep Duurzame Parken organiseert dan een excursie naar het Waterstofhuis van KIWA aan de Wilmersdorf 50. Je kunt daarbij zelf ervaren wat het betekent als je waterstof in je huis gebruikt in plaats van aardgas.

Aanmelden excursie
De bewoners van De Parken hebben gestemd nieuwsbrief

De Parken

Blijf op de hoogte van het project Duurzame Parken

Transitievisie Warmte van de gemeente in de maak

Transitievisie Warmte van de gemeente in de maak

Op 7 oktober kun je van 15:00 tot 19:00 uur in gebouw Irene aan de Koninginnelaan naar een inloopmiddag van…

Mooie kans op subsidie voor De Parken

Mooie kans op subsidie voor De Parken

De gemeente wil voor de wijk De Parken een aanvraag doen bij het Programma Aardgasvrije Wijken. We beschouwen dit als…

Energiedisplay

Actie: Energiedisplay €19,95 

Is je energierekening hoger dan verwacht en hou je van handige gadgets? De energiedisplay Geo Trio II helpt je je…

Warmtepompen in de Parken: dit zijn de regels

Warmtepompen in de Parken: dit zijn de regels

Voor het plaatsen van een (hybride) warmtepomp in De Parken gelden regels. Dat zit hem vooral in de plaatsing ervan,…

We gebruiken minder: daling gas- en elektriciteitsverbruik in de Parken

We gebruiken minder: daling gas- en elektriciteitsverbruik in de Parken

Vergeleken met vorig jaar hebben we in de Parken minder gas en elektriciteit verbruikt. Een gemiddeld huishouden in De Parken…

deA | Burg. Tutein Noltheniuslaan

Duurzame Parken biedt perspectief

Begin 2018 heeft de gemeente Apeldoorn De Parken aangewezen als een van de vier aardgasloze pilotwijken van het programma Wijk…

Arno klein Goldewijk Gemeente Apeldoorn

Stip op de horizon met de gemeente in beeld

Na de stemming over de toekomstige energievoorziening in de Parken is er een stip op de horizon. Nu draait het…

Gemeente Apeldoorn

Uitslag stemming bereikt gemeente Apeldoorn

De Initiatiefgroep Duurzame Parken heeft de uitslag van de bewonersstemming van februari voorgelegd aan en besproken met de gemeente. Het…

Stel je vraag

Alle vragen van de bewoners beantwoord

In de stemming die we in februari gehouden hebben, stond de vraag naar de voorkeursoptie centraal en daarnaast was er…

Veelgestelde vragen

 • 1
  Waarom moeten we van het aardgas af?

  In het kader van de wereldwijde klimaatdoelstellingen is het beleid van Europa en Nederland om fossiele brandstoffen uiterlijk 2050 te vervangen door duurzame alternatieven. Het gebruik van aardgas is dus eindig.

 • 2
  Ik wil graag gas houden. Kan dat ook?

  Dat kan, in de optie duurzaam gas blijven we ook nog een tijdje op het aardgas en zetten we in op besparing middels isoleren en hybride warmtepompen en gaan we op den duur over naar groengas of waterstof. 

 • 3
  Als er nog zoveel onzekerheid is over lokale beschikbaarheid, waarom moeten we nu dan al kiezen?

  We vragen nu niet om een keuze, maar om het uitspreken van je voorkeur voor een route naar een eindoplossing. Het werken met routes biedt ruimte en flexibiliteit naar de toekomst.

 • 4
  Wie gaat het betalen? Wat gaat het kosten?

  Wat het gaat kosten hangt af van de gekozen optie. Een nieuwe CV ketel kost cirac € 2.000,-, een hybride warmtepomp + CV ketel kost circa € 7.000,-. Ga je ook nog verstandig isoleren bijv. dak isoleren van binnenuit en spouwmuurisolatie komen hier nog enkele duizenden euro’s bij. Juist met deze oude huizen laat de analyse van Witteveen+Bos zien dat je inclusief energiekosten over 15 jaar toch goedkoper uit kan zijn dan met die CV ketel van € 2.000,-. Wil je naar all-electric warmtepomp dan moet je verder gaan met isoleren en ook de radiatoren vervangen en dan praat je over tienduizenden euro’s.

  In de basis is het aan bewoners zelf om dit te betalen, maar er zijn voor zowel warmtepompen als isolatie subsidies die een deel van de kosten dekken, de belangrijkste is de ISDE. Als je het geldt niet hebt zijn er ook goede mogelijkheden om het te financieren denk aan Energiebespaarlening, het nemen van een bouwdepot / verduurzaminghypotheek of woningabonnement.

 • 5
  Wanneer gaan we in De Parken afscheid nemen van het aardgas?

  Dat is nu nog niet te zeggen maar we streven ernaar om in 2030 over te kunnen stappen. Het hangt om te beginnen af van de voorkeur die de bewoners van De Parken uitspreken in februari 2021. Wanneer de gemeenteraad de voorkeur van de wijk bekrachtigt, is de volgende stap te bepalen wanneer de optie als alternatief voor aardgas voor de wijk beschikbaar is. Op het moment dat het alternatief beschikbaar is, gaan we bepalen hoe en in welk tempo we in De Parken afscheid van aardgas gaan nemen.

Maak gerust een afspraak
De Parken
“Heb je vragen? Ik kan je helpen de volgende stappen te zetten op het gebied van verduurzaming in je eigen huis, en/of helpen bij vragen over de WarmteWijzer.” Albert van Dam | Energieregisseur
Ben van Assema; “De maatwerk achterzetramen zijn een fraaie, comfortabele en duurzame oplossing”
Ben van Assema; “De maatwerk achterzetramen zijn een fraaie, comfortabele en duurzame oplossing”
Overigens hebben we ook de binnenmuren en vloeren laten isoleren. Dat draagt eveneens bij aan het comfort én aan een lagere energierekening. En wat ook prettig is: de Monumentenwacht is enthousiast, vooral omdat met deze ramen het uiterlijk van een huis origineel monumentaal blijft.
Lees het verhaal
Hans Schaap, “We willen er werk van maken om de aarde beter achter te laten”
Hans Schaap, “We willen er werk van maken om de aarde beter achter te laten”
Vanaf het begin hebben we vooral gekeken naar wat er wél mogelijk is. Daarbij hebben we gemerkt dat betrokken (gemeente-) instanties bereid zijn om mee te denken – verduurzaming van monumenten staat echt op de agenda.
Lees het verhaal
Gerard Ogink, bekijkt waterstof als een rasechte technicus
Gerard Ogink, bekijkt waterstof als een rasechte technicus
We moeten de wereld redden. De opwarming van de aarde komt vooral door het gebruik van fossiele brandstoffen en oneigenlijk omgaan met de natuur. Omdat dit proces geleidelijk gaat, voelen we helaas niet direct een urgentie tot ingrijpen. Die noodzaak is er echter wel, éénmaal in beweging is de verkeerde ontwikkeling niet snel te stoppen.
Lees het verhaal
Concrete isolatiestappen: de spouwmuur van Jan
Concrete isolatiestappen: de spouwmuur van Jan
Pas onlangs is er materiaal op de markt gekomen dat géén vochtproblemen meer veroorzaakt. En dus konden we er alsnog mee aan de slag. Inmiddels genieten we van meer comfort én besparen we 400m3 gas per jaar. Dat is een win-winsituatie: ik hou er niet van om energie verspillen, die isolatie is er ook uit idealisme gekomen.
Lees het verhaal
Marten Broekens, huisarts en parkbewoner
Marten Broekens, huisarts en parkbewoner
Wij liepen al langer met het idee om ons huis (beter) te gaan isoleren. Dé overweging daarbij was comfort: in een oud huis (beschermd stadsgezicht) met steens muren en enkel glas heb je het al snel koud. Daar wilden we simpelweg van af. En daarbij hadden we een andere eis: we wilden absoluut dat het aanzicht van het huis intact zou blijven.
Lees het verhaal