Marten Broekens, huisarts en parkbewoner

We komen we in aanmerking voor een milieusubsidie


en ik verwacht dat de stookkosten behoorlijk gaan dalen

Marten Broekens, huisarts en parkbewoner

Wij liepen al langer met het idee om ons huis (beter) te gaan isoleren. Dé overweging daarbij was comfort: in een oud huis (beschermd stadsgezicht) met steens muren en enkel glas heb je het al snel koud. Daar wilden we simpelweg van af. En daarbij hadden we een andere eis: we wilden absoluut dat het aanzicht van het huis intact zou blijven.

We wisten uit ervaring dat er in Apeldoorn aannemers zijn die verbouwingen en aanpassingen kunnen uitvoeren en daarbij rekening houden met de originele details van het huis. Met zo’n aannemer zijn we op twee fronten aan de slag gegaan: het plaatsen van dubbel glas (HR++) en muurisolatie. Onze aannemer is er in geslaagd om dubbel glas te plaatsen met behoud van de originele schuifraam-look. Zelfs de originele afwerkingsdetails zijn behouden gebleven – heel fraai!”

Vochtwerend, isolerend

Steens muren isoleren betekent in praktijk dat er in het huis vochtwerende en isolerende panelen worden gemonteerd. Marten: “Het mooie daarvan is dat ze het aangezicht van het huis niet aantasten. Voor het interieur zijn er wel gevolgen: de panelen zijn ruim 10 cm dik. Dat betekent bijvoorbeeld dat vensterbanken moeten worden aangepast. Maar het effect is groot: al tijdens de verbouwing en op momenten dat er niet werd gestookt, voelde het huis al veel aangenamer. En dan zijn er nog twee mooie bijvangsten: omdat we twee isolatiemaatregelen door een aannemer laten uitvoeren, komen we in aanmerking voor een milieusubsidie en ik verwacht dat de stookkosten behoorlijk gaan dalen.”