Arjin Jans

Arjin Jans is directeur van Foenix Kringloop & Re-integratie


en combineert in zijn werk zijn passie voor mensen én milieu

Arjin Jans

De mensen van deA, klanten, leden of deelnemers, wie zijn dat eigenlijk en waar lopen ze warm voor? Arjin Jans is directeur van Foenix Kringloop & Re-integratie en combineert in zijn werk zijn passie voor mensen én milieu.

We spreken Arjin in de Zwitsal-vestiging van Foenix, één van de eerste zakelijke klanten van deA. Foenix viert dit jaar al zijn 35-jarig bestaan. Daarvan geeft Arjin 15 jaar leiding aan Foenix. In de jaren is Foenix uitgebouwd naar een centrum met 3 kringloopwinkels met een repaircafé en een lunchroom. Een belangrijke taak van Foenix is re-integratie. Bij Foenix werken jaarlijks zo’n 700 mensen, veel van hen maken er een nieuwe start. Arjin was één van de club van 60 mensen die aan de start van deA stonden.

Circulaire samenleving

De natuur inspireert Arjin om zich in te zetten voor een circulaire samenleving. “Niet alleen een circulaire economie is belangrijk. We moeten toe naar een circulaire samenleving. Zo’n samenleving kent geen afval, maar alleen grondstoffen. Veel van wat we maken en gebruiken eindigt als afval met verspilling van steeds schaarser wordende grondstoffen tot gevolg. We moeten toe naar een samenleving die gebaseerd is op hergebruik en hernieuwbaarheid.”

Motorzaag

Zijn werkend bestaan is Jans begonnen aan de motorzaag: hij was bos- en natuurbeheerder bij Natuurmonumenten. Later kwam hij in dienst van de gemeente Apeldoorn, in de Loenermark en het Orderbos. “Vanuit die basis in het natuurbeheer ben ik blijven kijken naar de mens. De mens is eigenlijk ook een diersoort in zijn biotoop. Al heeft de mens natuurlijk wel een bovengemiddelde invloed op zijn leefmilieu.”

Mensen én milieu

Toen het bosbeheer van de gemeente overging naar een andere organisatie, vond hij binnen de gemeentelijke organisatie ander interessant werk, waarbij de focus meer lag op leidinggeven en organiseren. Mensen én milieu kwamen uiteindelijk samen in de baan waar we Arjin nu van kennen: Foenix.

Buurtstroom Foenix

Foenix wilde al langer zijn daken beschikbaar stellen voor op het opwekken van zonne-energie. Arjin: “Als je toch drie daken leeg hebt liggen, is het toch jammer om daar niets mee te doen.” Nu deA start met Buurstroom, zijn de Foenix-daken dan ook direct in beeld. De onderzoeken naar de daken lopen, de laatste puntjes worden op de -i- gezet, dan kunnen mensen zich aan aanmelden voor Buurstroom Foenix. Hopelijk wordt binnenkort dan zelfs de zonne-energie op Foenix opnieuw gebruikt.