Ben van Assema

Infraroodpanelen als bijverwarming


Tussenstap naar gasloos verwarmen

Ben van Assema

Ben van Assema is stap voor stap op weg naar gasloos verwarmen in zijn monumentale pand uit 1913. Infraroodpanelen zijn voor hem een belangrijke tussenstap. “Ik gebruik drie infraroodpanelen als bijverwarming, zodat ik minder gas verbruik. Uiteindelijk wil ik een warmtepomp, omdat deze minder stroom verbruikt dan infraroodpanelen.”

Lekker warm op de rug

De keuken van Ben’s 145 vierkante meter grote pand had voorheen een gaskachel.

“Deze heb ik weggehaald en vervangen door een infraroodpaneel van 700 watt. Ik heb hem aan de muur in de oude schouw gehangen. Volgens mijn vrouw straalt de warmte heel prettig op de rug als ze in de stoel er tegenover zit. Ze is er heel tevreden mee.”

Op wc minder geschikt

Het tweede paneel van 300 watt hangt op de wc. “Het bevalt op zich wel, maar door de iets langere opwarmtijd dan de gemiddelde verblijftijd op het toilet, valt het gemak hiervan iets tegen. Nu vliegt de warmte via de ventilatie het huis uit. Volgend jaar wil ik warmteterugwinning op ons ventilatiesysteem zetten, waardoor deze warmte aan ons hele huis ten goede zal komen.”

Verwarmen wanneer je het nodig hebt

Het derde paneel van 700 watt hangt aan de muur in de studeerkamer op zolder. “Ik heb hier geen gasverwarming. Als ik studeer, zet ik het paneel een tijdje aan. Heel gemakkelijk.”

Infraroodpanelen als tussenstap

Ben van Assema is energiecoach en wil graag zijn huis verduurzamen. “De infraroodpanelen zijn voor mij een tussenstap in dit proces, omdat ik uiteindelijk toe wil naar all electric verwarmen. In voorbereiding daarop ben ik gaan isoleren. Dit scheelt mij 600 kuub gas op jaarbasis. Het infraroodpaneel in de keuken scheelt 100 kuub gas op jaarbasis. Ik heb inmiddels lage-temperatuurverwarming om uiteindelijk een warmtepomp te kunnen aanschaffen.”

Doe mee aan onze actie!

Infraroodpanelen: lekker warm zonder gas

Kom erachter of infraroodpanelen iets voor jou is