Dolf Sijbesma, voorzitter wijkraad De Parken

De weg naar verduurzaming is een onderwerp dat lééft in de Parken


Wijkraad De Parken ondersteunt het initiatief om de wijk te verduurzamen

Dolf Sijbesma, voorzitter wijkraad De Parken

Wijkraad De Parken is er om de belangen van de bewoner van De Parken te behartigen. De leden van de Wijkraad staan letterlijk midden in de buurt, ze weten wat er speelt. De weg naar verduurzaming is een onderwerp dat lééft in de Parken. Wijkraad-voorzitter Dolf Sijbesma vertelt daar meer over. 

Dolf Sijbesma is er kort en krachtig over: “Wijkraad De Parken ondersteunt het initiatief om de wijk te verduurzamen. Dat komt op heel praktische punten tot uiting: de Wijkraad is betrokken geweest bij de selectieprocedure van de energieregisseur (Albert van Dam, red.) en één keer per jaar verschijnt er in plaats van het regulier Parkenblad een Energiespecial.”

Iedereen ziet de noodzaak

Volgens Dolf Sijbesma ziet vrijwel elke bewoner van De Parken de noodzaak van verduurzaming. Dat neemt niet weg dat daar wat praktische punten aan kleven. Sijbesma: “Er is grofweg een tweedeling: jongeren zijn milieubewuster en hebben nog vele jaren in De Parken voor de boeg. Dat maakt het makkelijker om in duurzame maatregelen te investeren. Ouderen daarentegen, zien de noodzaak wel, maar zijn terughoudend omdat ze vrezen dat ze hun investering niet terug kunnen verdienen. Bovendien merk je dat vooral oudere bewoners opzien tegen het gedoe van een verbouwing.”

Iedereen gevoelig voor isolatie

Volgens Sijbesma is er één onderwerp waar (vrijwel) iedereen in de Parken gevoelig voor is: isolatie. Sijbesma: “Met isolatie kun je relatief eenvoudig goede resultaten boeken. Bovendien werkt isolatie altijd, met huidige én toekomstige verwarmingsbronnen. Voor verdere verduurzaming en de bijbehorende (grotere) ingrepen zijn wij van mening dat er eigenlijk maar één logisch moment is: de overgang naar een nieuwe eigenaar. Een moment dat voorheen werd aangegrepen om grondig te verbouwen, is nu ook hét tijdstip om groene maatregelen te nemen. Maar ook daarvoor geldt: je moet (willen) investeren.”

De Parken