
De Initiatiefgroep Duurzame Parken organiseert 26 januari:
een online vraag en antwoord sessie
Duurzame Parken
De gemeente Apeldoorn heeft De Parken aangewezen als een van de vier aardgasloze pilotwijken van het programma Wijk van de Toekomst. De Parken is in vele opzichten een interessante wijk, groen en monumentaal. Niet voor niets aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht, een waarde die we willen behouden. Maar we willen ook in De Parken over op duurzame energie. Een mooie opgave die ook extra kansen biedt.
Initiatiefgroep Duurzame Parken
Dat is één van de redenen dat in onze wijk de initiatiefgroep Duurzame Parken is ontstaan. Een groep van inmiddels circa 50 bewoners die zich actief bezighoudt met de vraag - Wat wordt het alternatief voor aardgas voor onze wijk en hoe gaan we dat aanpakken? De initiatiefgroep wordt daarbij ondersteund door Michael Boddeke van deA en energieregisseur Albert van Dam, die beiden door de gemeente betaald worden. Naast de gemeente is ook de wijkraad nauw betrokken bij het project Duurzame Parken.
Van vergezicht naar realisatie
De noodzaak is groot en onze ambitie is stevig. Ons ultieme einddoel is namelijk om binnen één generatie (25 jaar) in onze wijk geen fossiele energie meer te gebruiken voor wonen, werken en verplaatsen. Alle stroom die we dan gebruiken is duurzaam opgewekt, ook die voor het ‘tanken’ van onze auto’s. En alle gebouwen in onze wijk verwarmen we dan niet meer met aardgas. Voor het waarmaken van onze ambitie kiezen we voor een stap-voor-stap aanpak, met een herkenbaar resultaat na 3, 10 en dus 25 jaar.
Bewoners spreken hun voorkeur uit
Het idee is om begin 2021 als wijk tot een voorkeur voor een alternatief voor aardgas te komen. Hierna is er nog tien jaar de tijd om het alternatief geheel te realiseren Een eerste verkenning heeft vijf mogelijke alternatieven opgeleverd. Alternatieven die ook met de gemeente zijn gedeeld. Ze zijn terug te vinden in de Energiespecial (Een speciale uitgave van het Parkenblad) die september 2019 huis aan huis is bezorgd. Ook te downloaden via de link op deze pagina.
Drie opties nader uitgewerkt
Het onderzoek is inmiddels afgerond. Er is een rapport gemaakt waarin de drie opties nader zijn uitgewerkt op met name de aspecten duurzaamheid en kosten. In een filmpje worden de verschillende routes behorend bij de drie opties toegelicht. En tot slot is de Warmtewijzer beschikbaar waarmee bewoners de impact van de drie optie voor hun eigen woning kunnen bekijken. Rapport en Warmtewijzer zijn te downloaden.
In de Energiespecial die in december 2020 huis aan huis is bezorgd, is alles nog een keer mooi samengebracht. Een hoeveelheid relevante informatie die bewoners moet helpen om begin 2021 hun voorkeur voor het alternatief voor aardgas te bepalen.
Energietransitie De Parken
wat zijn de opties en de routes?
De Parken, pilotwijk van de toekomst
blijf op de hoogte van het project Duurzame Parken
De WarmteWijzer helpt je met het maken van een keuze
voor het alternatief voor aardgas
Voor alle vragen over energie kunnen bewoners van De Parken een beroep op mij doen. Ik kan bewoners online of telefonisch vertellen wat de volgende stappen op het gebied van verduurzaming in je eigen huis kunnen zijn en/of helpen bij vragen over de WarmteWijzer.
Wil je ook weten welke maatregelen voor jouw huis aan te raden zijn? Maak gerust een afspraak, ik help je graag.
-
Dolf Sijbesma, voorzitter Wijkraad De Parken
"Voor verdere verduurzaming en de bijbehorende (grotere) ingrepen zijn wij van mening dat er eigenlijk maar één logisch moment is: de overgang naar een nieuwe eigenaar. Een moment dat voorheen werd aangegrepen om grondig te verbouwen, is nu ook hét tijdstip om groene maatregelen te nemen."
-
Marten Broekens, huisarts en parkbewoner
"Wij liepen al langer met het idee om ons huis (beter) te gaan isoleren. Dé overweging daarbij was comfort: in een oud huis (beschermd stadsgezicht) met steens muren en enkel glas heb je het al snel koud. Daar wilden we simpelweg van af. En daarbij hadden we een andere eis: we wilden absoluut dat het aanzicht van het huis intact zou blijven."
-
Gerard Ogink, bekijkt waterstof als een rasechte technicus
"We moeten de wereld redden. De opwarming van de aarde komt vooral door het gebruik van fossiele brandstoffen en oneigenlijk omgaan met de natuur. Omdat dit proces geleidelijk gaat, voelen we helaas niet direct een urgentie tot ingrijpen. Die noodzaak is er echter wel, éénmaal in beweging is de verkeerde ontwikkeling niet snel te stoppen."
-
Groene estafette: Froukje Runia in De Parken
"Ik wil meer comfort én de CO2 uitstoot van mijn woning verminderen, dus er moet iets gebeuren. Daarom zocht ik naar een alternatieve energiebron, bijvoorbeeld zonnepanelen. Helaas heb ik te veel schaduw op mijn dak en toen kwam ik in aanraking met deA, de duurzame energiecoöperatie in Apeldoorn. Ik werd lid en neem nu stroom van hen af, die wordt opgewekt bij Zonnepark Ecofactorij."
-
Michael Boddeke, projectleider Duurzame Parken
"Als we in De Parken geen fossiele energie meer willen gebruiken, dan moeten we een duurzaam alternatief vinden voor onze warmtevoorziening, die nu vrijwel geheel op aardgas draait. De bedoeling is om eind 2020 als wijk een keuze te maken voor onze toekomstige warmtevoorziening. Uitgangspunt is een door de wijk gedragen keuze, die ook de gemeente onderschrijft."