Duurzame Parken | Apeldoorn

De Initiatiefgroep Duurzame Parken organiseert 26 januari:

een online vraag en antwoord sessie

Duurzame Parken

De gemeente Apeldoorn heeft De Parken aangewezen als een van de vier aardgasloze pilotwijken van het programma Wijk van de Toekomst. De Parken is in vele opzichten een interessante wijk, groen en monumentaal. Niet voor niets aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht, een waarde die we willen behouden. Maar we willen ook in De Parken over op duurzame energie. Een mooie opgave die ook extra kansen biedt.

Initiatiefgroep Duurzame Parken

Dat is één van de redenen dat in onze wijk de initiatiefgroep Duurzame Parken is ontstaan. Een groep van inmiddels circa 50 bewoners die zich actief bezighoudt met de vraag - Wat wordt het alternatief voor aardgas voor onze wijk en hoe gaan we dat aanpakken? De initiatiefgroep wordt daarbij ondersteund door Michael Boddeke van deA en energieregisseur Albert van Dam, die beiden door de gemeente betaald worden. Naast de gemeente is ook de wijkraad nauw betrokken bij het project Duurzame Parken.

Van vergezicht naar realisatie

De noodzaak is groot en onze ambitie is stevig. Ons ultieme einddoel is namelijk om binnen één generatie (25 jaar) in onze wijk geen fossiele energie meer te gebruiken voor wonen, werken en verplaatsen. Alle stroom die we dan gebruiken is duurzaam opgewekt, ook die voor het ‘tanken’ van onze auto’s. En alle gebouwen in onze wijk verwarmen we dan niet meer met aardgas. Voor het waarmaken van onze ambitie kiezen we voor een stap-voor-stap aanpak, met een herkenbaar resultaat na 3, 10 en dus 25 jaar.

Bewoners spreken hun voorkeur uit

Het idee is om begin 2021 als wijk tot een voorkeur voor een alternatief voor aardgas te komen. Hierna is er nog tien jaar de tijd om het alternatief geheel te realiseren Een eerste verkenning heeft vijf mogelijke alternatieven opgeleverd. Alternatieven die ook met de gemeente zijn gedeeld. Ze zijn terug te vinden in de Energiespecial (Een speciale uitgave van het Parkenblad) die  september 2019 huis aan huis is bezorgd. Ook te downloaden via de link op deze pagina.

Drie opties nader uitgewerkt

Het onderzoek is inmiddels afgerond. Er is een rapport gemaakt waarin de drie opties nader zijn uitgewerkt op met name de aspecten duurzaamheid en kosten. In een filmpje worden de verschillende routes behorend bij de drie opties toegelicht. En tot slot is de Warmtewijzer beschikbaar waarmee bewoners de impact van de drie optie voor hun eigen woning kunnen bekijken. Rapport en Warmtewijzer zijn te downloaden.

In de Energiespecial die in december 2020 huis aan huis is bezorgd, is alles nog een keer mooi samengebracht. Een hoeveelheid relevante informatie die bewoners moet helpen om begin 2021 hun voorkeur voor het alternatief voor aardgas te bepalen.

Uitleg over de verschillende routes

Terugblik | Presentatie adviesrapport

De Parken, pilotwijk van de toekomst

blijf op de hoogte van het project Duurzame Parken

De WarmteWijzer helpt je met het maken van een keuze

voor het alternatief voor aardgas
caret-down caret-up caret-left caret-right

Voor alle vragen over energie kunnen bewoners van De Parken een beroep op mij doen. Ik kan bewoners online of telefonisch vertellen wat de volgende stappen op het gebied van verduurzaming in je eigen huis kunnen zijn en/of helpen bij vragen over de WarmteWijzer.

Wil je ook weten welke maatregelen voor jouw huis aan te raden zijn? Maak gerust een afspraak, ik help je graag.