Familie Van der Weele

Isoleren is altijd eerste stap


Familie Van der Weele isoleerde eerst, verwarmt nu (bijna) zonder gas

Familie Van der Weele

Besparen door isoleren en gasloos verwarmen: “We zijn goed bezig!”

Toen familie van der Weele in december 2021 een energierekening van bijna 900 euro ontving, gingen de alarmbellen af. Johan: ”We schrokken enorm, dat konden we niet meer betalen. We gingen daarom op zoek naar een betrouwbaar bedrijf om ons te helpen met isoleren. Ook wilden we meer gasloos verwarmen. De energiecoach van energiecoöperatie deA hielp ons goed op weg met adviezen en betrouwbare bedrijven.” Inmiddels hebben ze heel wat maatregelen genomen en is hun energierekening een stuk lager. “We zijn er erg blij mee en vinden dat we goed bezig zijn.”

Aan de wolven overgeleverd

Johan woont samen met zijn vrouw Brigitte in een bungalow uit 1968. “Het is een groot huis”, vertelt hij. “We hebben een woongedeelte, een tussenliggende tuinkamer en inpandig een dubbele garage die omgebouwd is tot een geïsoleerde logeerkamer voor onze dochter. Op het dak liggen 18 zonnepanelen. Spouw en vloer waren geïsoleerd. Glas en platte daken niet, daarom rezen de energiekosten de pan uit. We zochten een bedrijf uit dat ons kon helpen, maar kregen verkeerde en onvolledige informatie van hen. Dan krijg je het gevoel dat je aan de wolven overgeleverd bent.”

Goed en belangeloos advies

Kort daarna kwamen ze in contact met de energiecoach van energiecoöperatie deA. “Dat beviel ons heel goed. Hij dacht met ons mee zonder commercieel belang. Hij hielp ons met advies wat we het beste konden doen. Hij adviseerde ons de platte daken te isoleren en het dubbel glas van 30 jaar oud te vervangen. Ook gaf hij ons tips hoe we konden verwarmen zonder gas. En raadde hij ons betrouwbare bedrijven uit de buurt aan die het voor ons konden regelen.”

(Bijna) zonder gas verwarmen

Johan isoleerde zelf het plafond van de tuinkamer van 30 m2. Dit was nodig om gasloos te kunnen verwarmen. “Voor deze andere vorm van verwarmen spraken we het partnerbedrijf van deA voor infraroodpanelen: Hugro Technics. Daar kregen we heel goed advies. Het bleek dat in onze situatie een combinatie van airco’s en infraroodpanelen een goede oplossing was om minder gas te gebruiken.” Het woongedeelte verwarmt de familie nu met twee airco’s. Johan: “We moesten er eerst wel aan wennen, maar zijn er nu heel erg blij mee. Onze grote woonkamer is, nadat we de airco aanzetten, al binnen een kwartier aangenaam warm. Als we weggaan zetten we hem uit. We gebruiken de cv nu alleen nog maar voor een basiswarmte van 15 graden in huis. Het is behaaglijk in huis en op deze manier besparen we veel gas. Het kost wel stroom, maar we wekken onze eigen zonne-energie op. In de zomer leveren onze zonnepanelen terug. Daar laten we onze airco’s nu mee koelen.”

Infrarood aanzetten als je warmte wilt

“In de logeerkamer hangen nu infraroodpanelen. Daar zijn we ook blij mee. Eerder moest de verwarming in het hele huis omhoog als we het daar op temperatuur wilden hebben, dat hoeft nu niet meer en zetten we alleen de panelen aan wanneer we het daar warm willen hebben. Dit bevalt goed en scheelt veel op de energierekening.”

Oud thermopane glas laten vervangen

“De energiecoach adviseerde ons het oude thermopane glas te laten vervangen. “Triple glas is niet echt nodig. HR++ glas is goed genoeg”, adviseerde hij. Daarop hebben we 10 ramen met oud thermopane glas door partnerbedrijf Aart Bouman laten vervangen. Ook daar zijn we erg tevreden over. Verder kregen we informatie van deA over subsidiemogelijkheden.”

Lagere energierekening

 Al met al hebben we in totaal zo’n 13.000 euro in onze maatregelen geïnvesteerd. Netto is onze energierekening nu al zo’n 200 euro per maand lager. Daar zijn de effecten van het nieuwe glas nog niet bij opgeteld. We zeggen nu: wij doen ook iets om aan het milieu te werken, dat vinden we ook belangrijk, we zijn goed bezig. deA heeft ons daar goed mee geholpen.”

Isolatie is fijn voor je huis en voor jezelf

Is jouw isolatie op orde?

Met goede isolatie bespaar je direct op je energierekening.