Roel Nijenhuis

Blij met infraroodpanelen


meer comfort en een lagere energierekening

Roel Nijenhuis

Energiecoach Roel Nijenhuis en zijn vrouw Meta zijn blij met hun infraroodpanelen. Sinds een jaar hangen die in hun appartement aan het plafond. Het is hun hoofdverwarming. Roel: “Het is een prettige warmte en het blijft voldoende warm, ook als het buiten koud is. Daarnaast hebben we geen last meer van stofverplaatsing of koude luchtstromen. Het scheelt ook nog eens op onze energierekening.”

Verwarmen zonder gas

Roel en zijn vrouw Meta hebben sinds april 2022 in hun woonkamer van 30 vierkante meter, twee strak ogende infraroodpanelen aan het plafond hangen van twee meter bij 80 cm, elk 1600 Watt. “We wonen in een slecht geïsoleerd jaren 70 appartement met blokverwarming. Ons gascontract was ongunstig, waardoor we een hoge rekening hadden. Omdat ik zelf energiecoach ben en graag wil verduurzamen, zochten we een alternatief voor het gebruik van gas. We bezochten een bedrijf waar we in een showroom zelf de warmte konden ervaren. Zij adviseerden ons naast de beide panelen een pipewave aan te schaffen. Dit is een staande infraroodzuil die lokaal als bijverwarming kan dienen. We gebruiken hem af en toe in de eetkamer of keuken.”

Geen dekentje meer op de bank

De warmte van elk infraroodpaneel straalt tot de grond en reikt tot 80 cm buiten het centrum van dit paneel. Roel: “De panelen verwarmen niet alleen ons, maar ook de bank en uiteindelijk de ruimte om ons heen. Onze leren bank was meestal koud als je erop ging zitten. Mijn vrouw zat er altijd op met een dekentje onder en boven zich. Sinds wij de panelen hebben is ook de bank aangenaam warm en hoeft ze geen dekentjes meer. Ook hadden we voorheen last van een koude luchtstroom in de kamer, omdat de cv de koude lucht vanaf de ramen de kamer in verplaatste. Omdat bij infraroodstraling de lucht stil blijft staan, gebeurt dat nu niet meer. Ook het eventuele stof verplaatst zich niet meer. We hebben er extra comfort door gekregen, dat is heel plezierig.”

Lagere energierekening

“’s Ochtends voelen we al na tien minuten de warmte van de panelen. Een losse thermostaat zorgt ervoor dat de kamer op temperatuur blijft. Mijn vrouw heeft uitgerekend dat de panelen ons zo’n 3.000 kWh per jaar kosten. Gelukkig hebben we een laag energietarief. We gebruiken nu geen gas voor verwarmen meer, hierdoor is de besparing op onze gasrekening ongeveer 2.000 euro. Door het hogere elektriciteits- verbruik zal de netto besparing op onze energiekosten ruim 1.000 euro zijn. Al met al zijn we er heel tevreden over.”

Ook andere bewoners tevreden

Roel en Meta hebben andere bewoners van het appartementencomplex ook enthousiast gemaakt. Roel: “Een aantal van hen heeft ook infraroodpanelen aangeschaft. Uit de eerste reacties blijkt dat ze zeer tevreden zijn.”

Doe mee aan onze actie!

Infraroodpanelen: lekker warm zonder gas

Kom erachter of infraroodpanelen iets voor jou is.