Buurtstroom Kristal ApeldoornJPG

Buurtstroom Het Kristal


Op de parkeergarage ligt het collectieve zonnedak Buurtstroom het Kristal

Het Kristal

Zonnestroom uit je eigen buurt

Niet iedereen kan zelf zonnepanelen op z’n dak plaatsen. Daarom is er Buurtstroom Apeldoorn. Dat is samen energie opwekken op een dak in de buurt. Heel simpel en zonder gedoe. Doe je mee? Er is nog ruimte op Het Kristal.

Op de parkeergarage van het Kristal ligt het collectieve zonnedak Buurtstroom het Kristal. Sinds oktober 2020 wekken de 168 panelen van 335Wp voor 15 jaar energie op voor de deelnemers.

Je kunt meedoen als je postcodecijfers zijn:  7317, 7322, 7323, 7324, 7325 of 7341. Het Kristal is het zesde Buurtstroomdak in Apeldoorn. De andere Buurtstroomdaken liggen op Sprengeloo, Foenix Molenmakershoek, Foenix Aruba, Vrijeschool de Vijfster, en dok Zuid.

Geld terug op je energierekening

Een StroomDeel kost 260 euro (bij de start van het project). Vijftien jaar lang ontvang je naar verwachting jaarlijks circa 31 euro per StroomDeel terug op je energierekening. Na 15 jaar is dat 447 euro. Stroom je later in, dan is je investering lager (een vijftiende deel per jaar) en wordt je looptijd korter. 

Hoe werkt het?

  • Op het dak van Het Kristal worden zonnepanelen gelegd.
  • Je koopt één of meerdere StroomDelen à 260 euro.
  • Als de StroomDelen zijn verkocht, gaan we van start.
  • Via je energierekening ontvang je 15 jaar lang belastingteruggave (incl. btw) over de opgewekte stroom.

Zelf zonnepanelen

Heb je zelf zonnepanelen en wek je minder op dan je gebruikt? Dan kun je meedoen voor het gedeelte dat je niet zelf opwekt.

De cijfers

204 / 204
Aantal deelnemers 16
Aantal StroomDelen 204
Energie per jaar (kWh) 50.778
Opbrengst voor ca. 20 huishoudens
CO2-besparing (ton/jaar) 23

Wie kan meedoen?