deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten!

Dit deden wij in 2023


3260 Apeldoorners geholpen, ruim 22,5 duizend mWh aan schone stroom opgewekt

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten!

deA is een een Apeldoornse ledenorganisatie die bewoners helpt met energie besparen en zich hard maakt voor schone, betaalbare energie voor alle inwoners. Dit doen we in samenwerking met vele andere partijen. En onze beweging groeit!

Meer dan 1000 leden

In 2023 groeide onze beweging flink. Veel Apeldoorners steunen ons en zo gingen we de magische grens van 1000 leden over.

En de groei zet door in 2024. Dat vonden we een feestje waard! Met deze maatschappelijke steun als basis, vormen we een stevige organisatie met een team van 27 betaalde en 53 vrijwillige krachten.

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten! Lees het gehele artikel

Waarom doet deA dit?

Wat bereikten we in 2023 

We hielpen 1700 huurders

We hebben belangrijke dingen voor bewoners kunnen doen, onder meer in opdracht van Gemeente Apeldoorn. Zo kwamen we in 2023 bij 1700 huurders thuis om hen te helpen met energie besparen.

We hielpen mensen die moeite hebben hun energierekening te betalen, Ze kregen een luisterend oor, werden soms doorverwezen naar andere instanties en kregen meer grip op hun situatie.

Ook vervingen we gratis hun grootste energieslurper, zoals een koelkast, wasmachine of ze kregen gordijnen.

deA buiten Apeldoorn


In opdracht van de gemeenten Brummen, Voorst en Epe organiseerden we isolatieacties. Er waren veel bewoners aanwezig die in 275 gevallen een offerte aanvroegen. In Brummen hielpen we 565 bewoners die moeite hebben het betalen van hun energierekening. In Voorst organiseerden we een warmtepompinformatieavond waar 165 mensen op afkwamen.

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten! Kun jij ook wel wat hulp gebruiken?

Maak een gratis afspraak

deA vertelde hierover bij ‘5 Dagen’ op NPO Radio 1.

Breed aanbod voor woningeigenaren

De energiecoach ondersteunde niet alleen huurders. Ook hielpen ze honderden woningeigenaren een stapje verder. Met een warmtepompcheck, de online keuzehulp Hoomdossier of met de offerteservice: daarmee helpen we mensen aan betrouwbare bedrijven in de buurt.

Gratis advies energiecoach

560 woningeigenaren in Apeldoorn kregen afgelopen jaar gratis advies van een van de 40 energiecoaches over welke maatregelen in hun geval het beste werkt om energie te besparen. En hoe ze hun huis kunnen verduurzamen en verbeteren. Dit betrof vaak spouwmuurisolatie en het vervangen van glas. In het geval van een laag inkomen en onzuinig energielabel, kreeg de bewoner 2.000 euro gesubsidieerd door gemeente Apeldoorn voor een isolatiemaatregel.

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten! Wil je hulp bij het verduurzamen van je woning?

Vraag de energiecoach!

We organiseerden veel activiteiten

We organiseerden verschillende gratis informatieavonden en acties om bewoners verder op weg te helpen bij hun verduurzamingsplannen. Bijvoorbeeld cv-workshops, warmtebeeldwandelingen, infraroodpanelenavonden of de warmtepompcheck. Hieraan deden zo’n 825 Apeldoorners mee.

We hielpen hen met de keuze voor betrouwbare, gecertificeerde bedrijven en checkten of het werk naar behoren was uitgevoerd. In 2024 gaan we door met deze activiteiten.

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten! Ruim 800 bewoners deden mee

Gratis informatieavonden en acties

Start gemaakt in vijf buurten

We gingen de buurten in

In vijf buurten in Apeldoorn keken we samen met buurtbewoners hoe je de verduurzaming van je huis in je buurt kunt vormgeven en versnellen. 172 bewoners deden mee door actief deel te nemen in bewonersgroepen en naar bewonersavonden te komen.

Ook zochten we de verbinding met andere organisaties die in deze buurten actief zijn. In 2024 gaan we door met deze aanpak omdat we zien dat mensen enthousiast zijn en elkaar inspireren.

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten! Benieuwd of we actief zijn in jouw buurt?

Groene Buur

Zelf én samen energie opwekken

Lokale stroom voor ons allemaal

Ruim 22 duizend mWh schone stroom opgewekt

In 2023 wekten we via onze gezamenlijke zonnedaken en -parken voor 8600 huishoudens op aan schone, lokale stroom.

Deze lokale stroom ‘Apeldoorn Groen’ kun je via Greenchoice afnemen tegen een speciaal coöperatietarief.

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten! Ook lokale stroom gebruiken?

Kies Apeldoorn Groen

Realiseren van onze doelen niet vanzelfsprekend

We hebben onze uitdagingen

We wilden meer zonne-energie opwekken. Zaken als netcongestie, ingewikkelde regelgeving en lastige eigendomssituaties maken dit moeilijk. We blijven zoeken naar wegen om het toch voor elkaar te krijgen.

80 km aan koperkabels gestolen

Hierdoor was er in onze zonneparken Klarenbeek en Brinkenweg flink minder opwek of lag deze tijdelijk stil. De hoge kosten van beveiliging liggen bij ons. Dit gaat rechtstreeks ten koste van onze mogelijkheden ons in te zetten voor de verduurzaming van Apeldoorn.

De verkiezingsuitslagen in 2023 zetten de ambities om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen onder druk. Gelukkig merken wij in gesprekken met bewoners en door de groei van ons ledenaantal dat veel mensen de aanpak van klimaatproblematiek belangrijk blijven vinden.

Zonnepark Klarenbeek had ondanks diefstal een topjaar!

Door op de ingeslagen weg

De steun uit de Apeldoornse samenleving is voor deA de basis om stevig door te gaan met onze ambitie om Apeldoorn versneld te verduurzamen. We gaan in 2024 door op de ingeslagen weg met als doelen het verminderen van gebruik van fossiele energie en schone, betaalbare energie voor iedereen.  

We hebben allemaal energie nodig, het maakt niet uit hoe verschillend we onderling zijn. Iedereen heeft voordeel van een schonere wereld, met betaalbare energie. Verenigd in een energiecoöperatie staan we sterk en krijgen we veel voor elkaar in Apeldoorn. 

deA: 1000 leden en bruisend van activiteiten!

Sluit je aan!

Sta jij ook achter onze doelen en waardeer je wat we doen?