€7200 voor Groene Buur in Apeldoorn

€7200 voor Groene Buur in Apeldoorn

Vrijdag 19 januari ontving deA een duurzaamheidsbijdrage van €7200,- uit handen van Joost Leferink van Rabobank. Een bedrag dat we goed kunnen besteden bij ons project Groene Buur Apeldoorn! 

Rabobank bestaat 125 jaar en stelt €125.000,- beschikbaar voor duurzame plannen: de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage.  Om aanspraak te maken op een deel van dit bedrag hebben we hiervoor een aanvraag ingediend bij de Rabobank. We zijn heel blij toen we het bericht ontvingen dat de bijdrage ook is toegekend!  

Groene Buur Apeldoorn 

Je huis en je buurt verbeteren, dat is het idee van Groene Buur. In 2023 zijn we in 5 buurten gestart: de Mheen, Welgelegen, Orden, Sprengenbos, Sprengenweg Noord & Spainkbos. In 2024 bereiden we dit uit met nog eens 3 wijken: Ugchelen, Driehuizen en Wenum Wiesel. Daarmee komen we op een totaal van 8 wijken.  

Doel van project 

We organiseren gezamenlijke acties zoals een warmtewandeling of een informatieavond. In onze aanpak gaat het om de behoeften en ideeën van de bewoners in de buurt. Die verschillen per wijk. Er sprake is dus echt sprake van maatwerk.   

We hopen dat bewoners daardoor niet alleen onderling aan de slag gaan om hun woningen te verduurzamen, maar dat er ook in andere samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan waardoor een positieve impuls aan de buurt gegeven kan worden.   

Ontmoeten, inspireren, verbinden en doen staan centraal. 

Van enquete tot doe-het-zelfnetwerk 

Iedere buurt heeft een eigen webpagina met eigen activiteiten. We inventariseren behoeften en wensen van bewoners, bijvoorbeeld door inzet van socials en/of een enquête aan de deur. Dit is tevens een mooi moment om te kijken of er buurtbewoners zijn die actief mee willen doen, bijvoorbeeld in een werkgroep of het opzetten van een netwerk voor doe-het-zelvers. 

Gespreksopener en Whatsapp 

Activiteiten die we zoal organiseren zijn bijvoorbeeld warmtewandelingen in een buurt als gespreksopener over isolatie. Maar ook doe-dagen, informatieavonden, maatregelencheck, blowerdoortest, huiskamergesprekken en de inzet van energiecoaches. En je kunt hierbij ook nog denken aan het opzetten van WhatsApp groepen of het organiseren van buurtbijeenkomsten. 

Lokaal bedrijvennetwerk 

Per buurt zetten we in op een paar specifieke maatregelen die in de betreffende buurt bij veel woningen genomen kunnen worden.  

Bijvoorbeeld het vervangen van oud dubbel glas door HR++ glas, het isoleren van de spouwmuur of het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het bedrijvennetwerk van bedrijven waarmee we als deA een overeenkomst hebben gemaakt over de te leveren kwaliteit van producten en uitvoering. Dit is zonder financieel belang, omdat we een onafhankelijke partij willen zijn. 

Waardemunt 50 euro 

De bereikte resultaten willen we niet alleen zelf graag monitoren maar ook delen met de buurt. Als extra stimulans om bewoners getekende offertes en/of facturen met ons te delen, hebben we afgelopen jaar een waardemunt-actie t.w.v. €50,- in het leven geroepen. 

Voor het project ‘Groene Buur’ is een landelijke subsidie aanwezig. Maar dit is niet voldoende om alle activiteiten te kunnen ontwikkelen, aanbieden en uitvoeren. Hiervoor is aanvullende financiering nodig. Dat maakt dat we extra blij zijn met de 7200 euro Cooperatieve Duurzaamheidbijdrage van Rabobank. 

Etelka Oortwijn, coördinator Groene Buur