Wenum Wiesel

Aan de slag met nieuwe energie voor Wenum-Wiesel!


Doe je mee?

Wenum Wiesel

Wenum-Wiesel op weg naar aardgasvrij

In Nederland stappen we van het aardgas af. Ook in Wenum-Wiesel wordt de overstap gemaakt naar duurzame warmte. In de komende jaren is er informatie en hulp. Er is persoonlijk advies voor iedereen. Zodat je weet wat je kunt doen aan je huis, wat het kost en wat het oplevert. Daarmee kun je goed voorbereid beslissingen nemen op het moment wanneer het jou uitkomt en die aansluit bij jouw woonsituatie.  

Gemeente Apeldoorn is samen met deA gestart in Wenum-Wiesel met informatie en activiteiten om je woning hierop voor te bereiden. Ook kijken we welke dingen we gezamenlijk kunnen organiseren. Heb je ideeen of wensen? Neem contact met ons op. Doe je mee?

Warmtepomp

Gemeente Apeldoorn heeft onderzoek gedaan naar de beste manier van verwarmen voor Wenum-Wiesel. Door de grootte van het dorp en het type woningen is aansluiten op een Apeldoorns warmtenet niet mogelijk. In Wenum-Wiesel is de elektrische warmtepomp voor veel woningen daarom de beste oplossing.

Isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken

Daarom gaan we onze huizen de komende jaren zoveel mogelijk isoleren. Zo hebben we minder energie nodig om te verwarmen. Ventileren in woningen is dan extra belangrijk. Een goed geïsoleerd en geventileerd huis kan worden verwarmd met een warmtepomp. Koken gebeurt op inductie. In combinatie met zonnepanelen, is het huis dan duurzaam en klaar om te verwarmen zonder aardgas.

Wat is duurzame warmte?

Wenum Wiesel
Familie van der Weele startte met isoleren en bracht de energierekening naar beneden.
  • 21
    jun

    Tussen panelen en poelen – excursie biodiversiteit op Zonnepark Klarenbeek

    13:30 tot 15:30, Zonnepark Klarenbeek, de Kar tegenover huisnr. 18, Klarenbeek

  • 23
    jun

    Duurzame wandeling in Ugchelen

    19:30 tot 21:30, Nader te bepalen

  • 27
    nov

    Ledenvergadering deA

    19:30 tot 21:30, ACEC Café. Roggestraat 44, Apeldoorn

Veelgestelde vragen

  • 1
    Wat gebeurt er de komende drie jaar?

    In de komende drie jaar is er voor iedere bewoner van Wenum-Wiesel informatie, hulp en advies beschikbaar. Vanuit gemeente Apeldoorn en vanuit deA.

    Ook kijkt deA samen met bewoners van Wenum-Wiesel of er gemeenschappelijke oplossingen of acties mogelijk zijn. En wat de wensen en ideëen zijn.

    deA organiseert samen met bewoners informatieavonden over onderwerpen die belangrijk zijn voor de de woningen in Wenum-Wiesel.

    Er is een webpagina en er zijn nieuwbrieven om je op de hoogte te houden.

    Lijkt het je leuk hierbij betrokken te zijn? Of wil je laten zien hoe jij het aanpakt? Meld je aan. Dan nemen wij contact met je op.

  • 2
    Waarom de warmtepomp?

    Waarom wordt de warmtepomp gezien als de beste optie voor woningen in Wenum-Wiesel?  

    Over warmtenet

    Het verwarmen van woningen kan op verschillende manieren. Bijboorveeld door een warmtenet, maar dat is vanwege de ligging en de grootte van Wenum-Wiesel geen optie.  

    Waterstof en groen gas

    De beschikbaarheid van groen gas is naar verwachting ook richting 2050 zeer beperkt voor de gebouwde omgeving. Ditzelfde geldt voor waterstof. Wachten op groen gas of waterstof als oplossing is daarom geen optie. 

    Kleinschalige warmtenetten

    Het wel mogelijk te kijken naar kleinschalige innovatieve lagetemperatuur warmtenetten, bijvoorbeeld voor een rij of complex.  

    Hout of pellets

    Grootschalig overgaan op verwarmen met hout en pellets zou veel meer vervuiling betekenen. En daarbij heb je meestal nog een aparte oplossing nodig voor het voor leveren van warm water.

    Hybride warmtepomp

    Een hybride warmtepomp is een tussentijdse oplossing waarmee je nu al aardgas bespaart. In de toekomst is een volledig elektrische warmtepomp nodig.

    Doel: warmtepomp

    Einddoel voor de meeste woningen in Wenum-Wiesel is daarom de warmtepomp: een heel zuinige en rendabele manier van verwarmen van een goed geïsoleerd huis. 

  • 3
    Wanneer stopt het aardgas in Wenum-Wiesel?

    We weten nog niet exact wanneer het leveren van aardgas stopt. Maar hoe eerder je het einddoel weet, hoe meer tijd je hebt om je voor te bereiden en je huis aan te passen.  

    In Wenum Wiesel is het verwarmen met de warmtepomp het einddoel. Dat is belangrijk om te weten met het maken van keuzes in je huis.

    Bijvoorbeeld: het kopen van een inductiekookplaat bij het vervangen van de keuken. Of het kiezen voor vloerverwarming wanneer je je vloer vervangt. 

    Dat is de reden dat gemeente Apeldoorn nu al is gestart met het informeren over het perspectief qua warmtevoorziening in Wenum-Wiesel. Zodat bewoners de tijd hebben om zich voor te bereiden. 

  • 4
    Ik ben huurder, wat betekenen de plannen voor mij? 

    Woningcorporaties verduurzamen voor 2030 alle woningen. Ook gaan zij aan de slag met het overstappen naar aardgasvrij. Als je huurder bent, hoor je te zijner tijd van je verhuurder hoe je kunt overstappen op duurzame warmte.

    Je kunt ook zelf aan de slag om je energieverbruik te verlagen. Dat scheelt nu alvast op de energierekening.  Vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Vraag je energiecoach!

    Die helpt je met tips, adviezen en gratis materialen.

  • 5
    Ik ben woningeigenaar, wat betekenen de plannen voor mij?

    Voor veel inwoners van Wenum Wiesel is de elektrische warmtepomp in de toekomst de beste oplossing voor het duurzaam verwarmen van hun woning Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk om over te stappen op duurzame warmte. Dit hoeft u niet alleen te doen. Er is gratis hulp en advies beschikbaar zodat u uw woning kunt voorbereiden en zodat u straks kunt overstappen. Ook zijn subsidies en leningen beschikbaar.

Welke activiteit kies je voor jouw buurt?

Aan de slag in Wenum Wiesel!

Vind het het leuk om iets te doen of zelf te organiseren in jouw buurt? Dat kan, kijk eens naar het activiteitenoverzicht van Groene Buur.

Hier vind je leuke ideeën ter inspiratie. Organiseer bijvoorbeeld een speeddate met de energiecoach of een ga meteen aan de slag met de doe & klusmiddag. deA helpt je bij de organisatie!

Nieuwe activiteit

Lekcheck

Blijf je je afvragen waar die tocht toch vandaan komt? Of wil je weten of er veel warmte uit je woning weglekt, bijvoorbeeld omdat je een warmtepomp wilt?

De test maakt zichtbaar waar kieren en ongewenste openingen zitten in jouw woning. Handig, want uit de praktijk blijkt dat met het dichten van die kieren veel energie kan worden bespaard.

Lijkt het je leuk om –samen met je buren- een (gratis) lekcheck uit te voeren? Kijk in het activiteitenoverzicht en meld je aan!

Buurverhalen

Erik Wannee
Om energie en geld te besparen, heb ik in ons huis veel oplossingen zelf verzonnen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Heb je een probleem, dan denk ik graag met je mee! Erik Wannee
Merel Woolderink en Jan Hoppe
Als je verbonden bent met de natuur, ga je vanzelf verduurzamen. En als je met de natuur meewerkt, geeft deze je heel veel. Merel Woolderink en Jan Hoppe
Herenboeren
De kapschuur is toch wel een pronkstuk van onze boerderij. Met onze eigen zonnestroom dragen we 100% bij aan onze missie om een zelfredzaam burgerinitiatief te zijn dat zo duurzaam Herenboeren
Familie Van der Weele
Eerst isoleerden we ons huis, toen kozen we voor gasloos verwarmen. We hebben hierdoor een lagere energierekening. En we zijn goed bezig, want we doen ook iets voor het milieu. Familie Van der Weele
Lex van Kooten
Je wilt verduurzamen maar weet je niet waar te beginnen? Er kan meer dan je denkt. Als energiecoach kan ik je helpen. Je energierekening gaat ook nog eens omlaag. Lex van Kooten
Fietstocht langs duurzame woningen

Fietstocht langs duurzame woningen

Je huis verduurzamen, wat komt daarbij kijken? door Peter Ansems Het verduurzamen van je huis levert vaak lagere kosten op

Zonnedak Herenboeren optimaal benut

Zonnedak Herenboeren optimaal benut

Vorig jaar werd het zonnedak op de schuur van de Herenboeren geopend. Een mijlpaal, want de coöperatie wilde met de

Feestelijke opening zonnedak Herenboeren

Feestelijke opening zonnedak Herenboeren

Op zaterdag 1 april 2023 was het zover; het nieuwe zonnedak met 80 zonnepanelen van de Herenboeren Wenumseveld is feestelijk

Ontvang gratis Thuisscan t.w.v. € 59,90

Benieuwd of jouw woning klaar is om van het aardgas af te gaan?

Meld je aan voor de Thuisscan. Op basis van jouw slimme meterdata en extra gegevens over je woning ontvang je binnen 5 werkdagen een Thuisscan in je mailbox. En heb je een indicatie of je huis klaar is om van het aardgas te gaan. Ook weet je meteen of en eventueel welke warmtepomp geschikt is. Let op: alleen voor inwoners van Wenum-Wiesel.

Wenum Wiesel Binnen 5 werkdagen in je mailbox

Thuisscan in je mailbox

We geven je inzicht in je energieverbruik

Ik ben benieuwd, stuur mij een update

Op de hoogte blijven van de activiteiten in Wenum-Wiesel?

Meld je aan voor de updates voor nieuws en activiteiten.