Stop het gebruik van fossiele brandstoffen

Tegengas nu! in Apeldoorn

Stop het gebruik van fossiele brandstoffen

Hoge energieprijzen, afhankelijk zijn van Russisch gas, grote klimaatproblemen: we moeten nu stoppen met fossiele brandstoffen. Urgenda is daarom gestart met de actie Tegengas nu! Wij sluiten ons aan bij deze oproep. Bespaar en stop met aardgas! Wij zetten op een rijtje wat jij in Apeldoorn kunt doen.

1. Minder gas gebruiken

2. Minder (vervuilende) stroom gebruiken

3. Minder tanken

4. Meer duurzaam opwekken

5. Energie besparen bij bedrijven

Dit kun je doen in Apeldoorn

1. Minder gas gebruiken

Verwarmen: 80% van je gasverbruik

Maar liefst 80% van je gasrekening besteed je aan het verwarmen van je huis. Je kunt dus het beste hierop focussen als je wilt besparen.

Verwarm je huis alleen voor zover nodig


Sluit deuren en verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Is een slimme thermostaat waarmee je de temperatuur per kamer apart kunt regelen het overwegen waard? En kijk of je overdag je thermostaat een graad lager kunt zetten. ’s Nachts en als je afwezig bent kan hij op 15 graden. Wordt het ’s avonds fris, trek dan iets warmers aan of pak een dekentje.

Pak je cv aan!


Verwarm met zo min mogelijk energie. Zet je cv op 60. De meeste cv-ketels staan standaard op 80 graden afgesteld voor het water dat je verwarming ingaat. Dat is onnodig hoog. Door je ketel op 60 graden te zetten, bespaar je veel: op zetmop60.nl staan video’s hoe je dat heel simpel doet. Wil je je CV nog verder ’tunen’, kies dan voor waterzijdig inregelen.

Hou je warmte binnen


Maak je radiatoren vrij van overhangende gordijnen en zorg dat de bank niet voor de verwarming staat. Plaats eventueel een radiatorventilator onder je radiator zodat deze zijn warmte optimaal vrij kan laten komen. Plaats een brievenbusborstel en tochtstrips en eventueel een velours gordijn voor je buitendeur om de kou buiten te houden. Isoleer je leidingen en radiatoren en kijk waar warmtelekken in je huis zijn, zodat je die kunt isoleren. Bij voorbeeld met spouwmuur-, dak- , of vloerisolatie.
Is je cv-ketel meer dan 10 jaar oud, vraag dan je installateur of je cv-installatie misschien al aan vervanging toe is en voor welk systeem je als alternatief kunt kiezen. Met een (hybride) warmtepomp gebruik je minder tot geen gas meer.

Besparen bij water verwarmen en koken


Gemiddeld gaat 20% van je gasverbruik naar water verwarmen en koken. Door je pasta- of aardappelwater aan de kook te brengen met een zuinige waterkoker in plaats van met gas, je deksel op de pan te houden en de vlam niet buiten de pan te laten verwarmen, bespaar je gas. En je kunt minder gas voor het verwarmen van water gebruiken met behulp van een douchetimer en waterbesparende douchekop.

hou je warmte binnen

Dit kun je zelf doen

Als je radiatorfolie achter je verwarming aanbrengt, zorg je ervoor dat de warmte je kamer in gaat in plaats van dat deze via je buitenmuur verdwijnt. Wil je weten hoe je radiatorfolie aanbrengt? Energiecoach Michel legt het je uit.

Gas besparen doe je zo

Meer berichten
Tocht te lijf

Tocht te lijf

Wil je energie besparen in een woning, dan is de eerste stap het dichten van kieren rondom je ramen en

Bespaar gas met radiatorfolie

Bespaar gas met radiatorfolie

Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte van je radiator de kamer in straalt in plaats van dat deze via de

Bespaar water terwijl je doucht

Bespaar water terwijl je doucht

Met een waterbesparende douchekop bespaar je water, gas en dus geld! Het installeren kun je gemakkelijk zelf doen, je hebt geen gereedschap

Isoleer je verwarmingsbuizen

Isoleer je verwarmingsbuizen

Het isoleren van verwarmingsbuizen  is een goedkope manier om snel energie te besparen. Pak dus de buizen in koude ruimtes

Verwarm alleen waar het nodig is

Verwarm alleen waar het nodig is

Om gas te besparen, verwarm je alleen je huis waar dit echt nodig is; dit zijn de vertrekken waar je

Zo bespaar je gas bij het koken

Zo bespaar je gas bij het koken

5% van het totale gasverbruik in een huishouden komt voor rekening van het koken. Hoewel dit aandeel klein is, kun

Je slaapkamer luchten doe je zo!

Je slaapkamer luchten doe je zo!

Kieren dichten in huis is een goede manier om niet onnodig warmte kwijt te raken. Maar tegelijkertijd is gezonde lucht

Tochtwering – zelf naden en kieren dichten

Tochtwering – zelf naden en kieren dichten

Wil je energie besparen in een woning, dan is de eerste stap het dichten van kieren rondom je ramen en

Op vakantie? Neem de energie checklist door!

Op vakantie? Neem de energie checklist door!

Ga je binnenkort een weekendje weg of iets langer van huis? Neem dan een moment om te bedenken hoe je je

2. Minder (vervuilende) stroom gebruiken

Groene stroom in plaats van grijze stroom afnemen

Veel elektriciteit wordt opgewekt in centrales die op aardgas of op steenkool werken, de zogenaamde grijze stroom. Gebruik dus alleen groene stroom die duurzaam is opgewekt. Neem contact op met je energieleverancier of je groene stroom in plaats van grijze stroom kunt afnemen.
Maar, de meest schone stroom is de stroom die je niet gebruikt, dus zet apparaten uit of kies voor zuiniger versies.

Waar zitten bij jou de energieslurpers?


Met een energiedisplay aan je slimme meter gekoppeld, kom je er snel achter waar bij jou de energieslurpers zitten. Deze energiedisplay leen je tegen een klein bedrag bij de Leenwinkel van deA. Vaak zijn oude tl-balken, oude koelkasten, oude mechanische ventilatie of vijverpompen of gloeilampen boosdoeners. Als je ontdekt dat je bijvoorbeeld een energieverslindende koelkast hebt, of vriezer, en heeft deze een label A++ of lager, dan kun je deze beter vervangen door een model met energielabel A+++. Ook als deze nog goed werkt. Ditzelfde geldt voor lampen. Wist je dat een ledlamp 90% zuiniger is dan een gloeilamp? Vervang je 11 lampen door ledverlichting, dan bespaar je jaarlijks al snel 50 euro op je energierekening.

Hoe gebruik jij je apparaten?


Je kunt nog zulke zuinige apparatuur hebben, als je ze eigenlijk niet nodig hebt of onnodig aan laat staan of verkeerd gebruikt, verbruik je onnodig. Gebruik bijvoorbeeld de ecostand op je wasmachine, verwarm alleen de hoeveelheid water in de waterkoker die je echt nodig hebt, gebruik de hete-luchtfunctie van je oven in plaats van de elektrische oven want die is 15% zuiniger en gebruik een standbykiller om apparaten als tv en computer ook echt uit te zetten. Daarmee is veel te winnen.

Stroom besparen doe je zo

Meer berichten
Bespaar energie met ledlampen

Bespaar energie met ledlampen

Ledlampen besparen energie. Ze zijn veel zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen; je bespaart er wel 90% aan stroom mee. Ze

Laat je apparaten minder verbruiken

Laat je apparaten minder verbruiken

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.479 kilowattuur elektriciteit. Heb jij al eens gekeken of jouw verbruik daarboven of daaronder zit?

Grip op je energieverbruik

Grip op je energieverbruik

Heb jij geen idee wat je allemaal aan energie verbruikt? Met een energiedisplay krijg je grip op de zaak. Je

Stap over op groene stroom

Stap over op groene stroom

Veel elektriciteit wordt opgewekt in centrales die op aardgas of op steenkool werken, de zogenaamde grijze stroom. Dit veroorzaakt veel

Liever een ventilator on the rocks

Liever een ventilator on the rocks

Je kunt je huis koelen met een airco, maar een ventilator is een stuk milieuvriendelijker. Gebruik hem eens on the

Op vakantie? Neem de energie checklist door!

Op vakantie? Neem de energie checklist door!

Ga je binnenkort een weekendje weg of iets langer van huis? Neem dan een moment om te bedenken hoe je je

Laat je was wapperen in de wind!

Laat je was wapperen in de wind!

Droog jij je was met een wasdroger? Wist je dat de meeste, wat oudere wasdrogers grote energieslurpers zijn? Ze gebruiken

Nieuw energielabel apparaten

Nieuw energielabel apparaten

Sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor huishoudelijke apparaten vernieuwd. Bij het nieuwe energielabel loopt de schaal van A tot en

Groen doen in de tuin

Groen doen in de tuin

Een groene tuin is fijn voor jezelf en voor planten en dieren en het klimaat. Natuurlijk mag een fijn terras

3. Minder tanken

Go Sharing-ebikes en Go-scooters gebruiken

Pak de fiets of het ov! Dat je dat beter kunt doen dan in de auto te stappen, spreekt vanzelf. In Apeldoorn kun je voor langere stukken ook de Go Sharing-ebikes en Go-scooters gebruiken. Deze worden opgeladen met groene stroom.

Bandenspanning


Kies je toch voor rijden op fossiele brandstof: rij dan met de goede bandenspanning, trek minder hard op bij het wegrijden en rijd gewoon 100 als je 130 mag. Per honderd gereden kilometers bespaar je dan zo’n 0,7 liter benzine.

Deelauto


Wil je af en toe een auto kunnen gebruiken en vind je het minder belangrijk om ‘m ook te bezitten? Dan kun je een elektrische deelauto gebruiken.

4. Meer duurzaam opwekken

Met zonnestroom bespaar je gas

Elk zonnepaneel erbij scheelt weer fossiele energie. Jaarlijks wekt een zonnepaneel zo’n 250 kWh op en spaart daarmee ongeveer 21 kuub gas per jaar uit. 

Zonnepanelen op je eigen dak


Je kunt je eigen stroom opwekken met zonnepanelen op je eigen dak. deA helpt je (belangeloos) met de keuze voor een lokale, betrouwbaar installatiebedrijf. Als het je niet lukt de kosten zelf op te hoesten, dan zijn financieringsconstructies mogelijk waarbij je geen geld hoeft te investeren. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de mogelijkheden.

Grootschalige zonprojecten, doe ook mee!


Samen opwekken is duurzaam en leuk! Zo hebben we al meer dan 25 gezamenlijke opwekprojecten gerealiseerd. In 2021 is hiermee zoveel stroom opgewekt dat je 7100 huishoudens in hun jaarlijkse stroombehoefte kunt voorzien. Afgelopen december startte de crowdfunding voor Zonnepark Brinkenweg. In nog geen week tijd werd voor €458.000,- aan zondelen uitgegeven. Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief, je hoort dan als eerste wanneer we weer starten met een nieuw project.

5. Energie besparen bij bedrijven

Nieuw kopen is niet altijd nodig

Door alleen te kopen wat je nodig hebt en zoveel mogelijk gerecyclede of tweedehands spullen te kopen bespaar je grondstoffen en voorkom je het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2. 

Geen spullen van ver


Laat zo min mogelijk spullen bezorgen en retourneer zo min mogelijk. Als dat toch nodig is, kies dan voor een bedrijf dat met de Fietskoeriers werkt.

Duurzaam eten


Ook op het gebied van voedsel valt veel te besparen. In de gangbare landbouw wordt kunstmest gebruikt: wist je dat voor de productie van kunstmest heel veel aardgas nodig is? Als je lokaal, biologisch en seizoensgebonden voedsel en zo veel mogelijk vegetarisch eet, is dit het minst belastend voor het milieu.

Nog meer ideeën?

Veel mensen in Apeldoorn willen stoppen met fossiele brandstoffen.
Heb jij nog meer ideeën om te besparen?

Meer tegengas!

Wil je samen met ons de schouders eronder zetten om het gebruik van fossiele brandstoffen te laten stoppen en samen de positieve, groene verandering in Apeldoorn door te zetten? Sluit je dan bij ons aan en word lid, dat kan al voor een tientje per jaar. Welkom!