
Coöperatie maakt participatie mogelijk
In de komende jaren worden zon en wind belangrijke energiebronnen voor Apeldoorn. Daarom worden er rond Apeldoorn zonneparken gepland. Samen met energiebesparing, zonnepanelen op daken en windmolens, dragen de zonneweides bij aan een duurzame energievoorziening en een lagere CO2-uitstoot. Bewoners kunnen meedoen en meeprofiteren. Onze energiecoöperatie zet zich daarvoor in.
Hoe kunnen bewoners meedoen?
De eerste mogelijkheid is om te investeren in zonneparken. Je legt geld in en krijgt jaarlijks rendement uit de opbrengst van het park. Een andere vorm van participatie is dat je energie afneemt van het park.
Mogelijke manieren van participatie
Meedenken of meebeslissen of het meedenken over de landschappelijke inpassing van park-onderdelen is ook een mogelijke manier van participatie. Kiezen voor allemaal kan natuurlijk ook. En wellicht ontstaan er in de toekomst nog meer vormen om deel te nemen aan zonneparken.
deA zet zich ervoor in dat je als burger kunt meedoen, meedenken en meeprofiteren. En dat de aarde er beter van wordt.
Omdat deA een coöperatie is, is de mening van leden bepalend voor wat we doen. Dat zonneparken er komen is een gegeven, maar wat willen de leden eigenlijk dat deA daarin doet?
deA draagt bij aan het vergroten van de duurzame energie-opwek in Apeldoorn.
Twee voorwaarden worden gesteld:
- Actieve bewonersparticipatie van begin af aan bij het ontwerp
- 50% mede-eigenaarschap en dus mede-zeggenschap.
Bewonersparticipatie is het sleutelwoord. We vinden het belangrijk bewoners te betrekken bij het ontwerp van een zonnepark. De rol van deA zou dan zijn dat ze er zorg voor draagt dat ontwikkelaar, deA, omwonenden, en eventueel ambtenaren om de tafel gaan zitten, en sleutelen aan een ontwerp waar de (meeste) omwonenden mee kunnen leven. Tekentafelsessies zoals elders (soms) gebeurt zou een voorwaarde vooraf moeten zijn.
Hieruit volgt een soort beslisboom om te bepalen of deA al dan niet meedoet.
deA doet mee met een ontwikkelaar als:
we vanaf het begin betrokken zijn, en
- de financiële risico’s beperkt zijn en/of afkoopbaar, en
- we een echte rol in de bewonersparticipatie hebben
we (veel) later in het project instappen, en
- de projectontwikkelaar de omwonenden goed in het proces heeft meegenomen, en
- er een aantrekkelijk rendement te realiseren is, waarvoor deA het geld ophaalt, en
- de kosten van deA uit het project te vergoeden vallen (+ een kleine winstmarge)
De resultaten van de enquête zijn verwerkt in een standpunt, van waaruit ook de criteria volgen om te bepalen of deA aan- dan wel afhaakt bij een initiatief. De resultaten van de enquête en het ingenomen standpunt zijn voorgelegd aan de leden in een algemene ledenvergadering op 18 november 2020. Uit de discussie kwam naar voren dat er nog veel vragen bestaan. Het standpunt en de criteria zullen op de volgende ledenvergadering opnieuw besproken worden, mogelijk leidend tot een aanpassing. Tot die tijd zijn de huidige richtlijnen lijdend.
deA heeft onder de leden een enquete gehouden over zonneparken. De enquete is verzonden naar de ca. 450 leden; 166 personen hebben gereageerd. Met een response van 40% mag je concluderen dat het onderwerp leeft. Er zijn vier vragen gesteld die met de ontwikkeling van zonneparken en de daaraan verbonden rol van deA in verband staan.
Draagvlak zonneparken
Wat vinden de leden überhaupt van zonneparken?
- 56% van de respondenten is volledig positief over zonneparken.
- 37% is voorwaardelijk positief. Liefst eerst op dak, en met oog voor natuur en omgeving.
- 7% is echt tegen zonneparken.
Het verloren gaan van landbouwgrond wordt als voornaamste bezwaar tegen zonneparken genoemd. Ook zijn sommige leden beducht voor de aantasting van natuur en buitenruimte.
Participatie
- 50% mede-eigenaarschap is heel belangrijk.
- Er is een voorkeur dat deelnemers een band met Apeldoorn hebben, maar dit argument is niet zwaarwegend.
Instapmoment
- bij voorkeur maximale invloed (dus vroeg instappen)
- maar ook: geen grote financiële risico’s nemen, onze rol moet behapbaar blijven.
Opmerking: de indruk bestaat dat bij velen de omvang van de financiële risico’s niet helder is; het gaat om de inzet van honderden uren menskracht en materiele kosten die wellicht voor niets zijn geweest.
Rol van deA
in volgorde van belangrijkheid:
- Het zonnepark moet goed uitgevoerd worden, voor de omwonenden en voor de natuur
- deA moet voldoende invloed hebben, en er moet voldoende gelijkwaardigheid tussen ontwikkelaar en deA zijn.
- Rendement en opties voor deelname door laagvermogenden scoorden het laagst.
Bewoners kunnen meedoen, meedenken en meeprofiteren
rondom zonneparken die in Apeldoorn zijn of worden gerealiseerd
CO2 verminderen
Als we onze CO2-uitstoot structureel willen verminderen, is echt veel meer duurzame opwek nodig. Daarvoor zijn ook zonneparken nodig.
Participeren
Apeldoorners kunnen participeren in de zonneparken en krijgen de mogelijkheid om voor minimaal 50% eigenaar te worden, dit is ook vastgelegd in het klimaatakkoord.
Zonneparken
De eerste zonneparken in Apeldoorn zijn of worden gerealiseerd. deA wil bewoners laten participeren en meedenken. Daar zetten we ons voor in.
Geen winstoogmerk
Wij zijn een coöperatie en hebben geen winstoogmerk. We zetten ons in voor energiebesparing, energie opwekken op eigen dak, op een dak in de buurt, met zonneweides en windmolens.